Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Μόρτζος, ο μεγάλος Δάσκαλος του Ελληνικού Θεάτρου




Είχα την τύχη στην περσινή θεατρική σεζόν μαζί με αγαπημένους φίλους να παρακολουθήσω μια εξαιρετική παράσταση, που ευτυχώς συνεχίζεται και φέτος, με τίτλο: « Ελευθέριος Βενιζέλος ». Η παράσταση που ανεβαίνει για δεύτερη θεατρική χρονιά, παίζετε στο θέατρο « Τέσσερις Εποχές » και εξιστορεί, την ιστορία του μεγάλου έλληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου ογδόντα χρόνια μετά το θάνατό του. Το έργο εξυφαίνει την πορεία και τη δράση της ιστορικής αυτής προσωπικότητας, που ξεκίνησε με την Κρητική Επανάσταση, στη συνέχεια διπλασίασε τα σύνορα της Ελλάδας, κέρδισε δύο Βαλκανικούς Πολέμους και βρέθηκε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την  πλευρά των νικητών. Μέσα από μια αναμέτρηση με το χρόνο, η μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου περνά από σκηνή σε σκηνή φωτίζοντας γεγονότα, συμβάντα και άγνωστες πτυχές της ζωής του. Τα νεανικά του χρόνια, η Κρήτη, οι γυναίκες που αγάπησε, τα επιτεύγματα και τα λάθη των πολιτικών του επιλογών, οι νίκες και οι ήττες του, υφαίνονται θεατρικά μέσα από την σκηνοθετική δεινότητα του Γιάννη Μόρτζου, που συνάμα υποδύεται και τον μεγάλο πολιτικό άνδρα. Ο Γιάννης Μόρτζος είναι ένας μεγάλος Δάσκαλος του Ελληνικού Θεάτρου με 50 χρόνια παρουσίας στο θεατρικό σανίδι.
Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στην Σάμο και σπούδασε στην Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν. Στο Θέατρο Τέχνης έμεινε για 21 ολόκληρα χρόνια παίζοντας μεγάλους ρόλους που τον καταξίωσαν στην ελληνική δραματουργία και τέχνη. Από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (1974)  και προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ασχολήθηκε με τα κοινά σε διάφορες θέσεις και έχει διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994). Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του `60, `70 και `80 και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις.  Συνεργάστηκε με τους περισσότερους `Έλληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, μεταφραστές. Διδάσκει θέατρο σε δραματικές σχολές επί τριάντα πέντε χρόνια και είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Θεάτρου. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το Θέατρο "Τέσσερις εποχές", με το οποίο παρουσιάζει σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην τηλεοπτική μυθοπλασία σε δεκάδες σειρές με χαρακτηριστική την σειρά που προβλήθηκε το 1985 από την ΕΡΤ με τίτλο: « Χαίρε Τάσο Καρατάσο».




Το 2015, ο Γιάννης Μόρτζος, εισήχθη σε ιδιωτικό νοσοκομείο των νοτίων προαστίων για μια εγχείρηση ρουτίνας by pass για να καταλήξει διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Δίπλα του, βρισκόταν νυχθημερόν η σύζυγός του και γνωστή ηθοποιός Γιούλη Ζήκου, ελπίζοντας μόνο σε ένα θαύμα. Ο μεγάλος μας Ηθοποιός δεν αντιμετώπιζε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με την καρδιά του απλώς σε μια καρδιολογική εξέταση οι γιατροί, του βρήκαν μια αρτηρία φραγμένη και του συνέστησαν προληπτικά να κάνει την απαραίτητη χειρουργική διαδικασία του by pass. Μάλιστα τον διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται για μια επέμβαση ρουτίνας και πως η νοσηλεία του θα διαρκούσε μόνο λίγες μέρες. Πιθανόν από μετεγχειρητικό σοκ έμεινε 48 μέρες στην εντατική και επανήλθε μετά από θαύμα. Ο ίδιος στο καμαρίνι του, μετά το τέλος της παράστασης μας διηγήθηκε, ότι ενώ βρισκόταν στο σκοτάδι είδε ξαφνικά ένα φώς και ένα χέρι που τον καλούσε να έρθει μαζί του, το χέρι του Θεού, όπως έλεγε που τον επανέφερε πάλι στην ζωή. Η σύζυγός του και σπουδαία ηθοποιός Γιούλη Ζήκου έγραφε για το γεγονός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Κι ενώ ταξίδευε να συναντήσει τις ψυχές που τόσο είχε αγαπήσει στη ζωή του, τον Πλάτωνα , τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Πυθαγόρα, τον Κουν ένα μαγικό χέρι το χέρι του Θεού του δικού του Θεού που κουβαλάει μέσα του τον γύρισε πίσω. «Θα ζήσεις» του είπε . Μετά από ένα μήνα στην εντατική ο Δάσκαλός μου Γιάννης Μόρτζος έδωσε τη μάχη του και νίκησε! Συγκινητική η ανταπόκριση των θεατών, που καθημερινά αγωνιούσαν, έκλαιγαν και προσεύχονταν έξω από την εντατική για έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες πρωταγωνιστές του Κουν».



Στην παράσταση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο Γιάννης Μόρτζος είναι συγκλονιστικός. Η μεταμόρφωση του στον ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου είναι μοναδική και το μεστό και ολοκληρωμένο του υποκριτικό αποτύπωμα μεταφέρει στον θεατή όλα τα στοιχεία της προσωπικότητας του μεγάλου Έλληνα Πολιτικού. Η σκηνοθετική του προσέγγιση και η άρτια χρήση της τεχνολογίας μεταφέρει τον θεατή στους δρόμους της ιστορίας και στα μονοπάτια της εποχής. Μαζί με τον Γιάννη Μόρτζο πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Γιούλη Ζήκου, Βαγγέλης Πετρόπουλος, Βασίλης Σαμαριτάκης, Μανώλης Γεραπετρίτης, Τιτίκα Μαρίνου και Ελεάννα Πουλίδα. Το έργο έχει γράψει ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος και τα σκηνικά-κουστούμια είναι από την δημιουργική πινελιά της Λαμπρινής Καρδαρά. Στο όλο «ντύσιμο» του έργου συντελεί ο φωτισμός του Τάκη Ποδαρόπουλου και η μουσική του Φίλιππου Περιστέρη.


Στο έργο συγκλονίζει με το ερμηνευτικό του ταλέντο και θα ήταν παράλειψη να μην το αναφέρω, ένας αγαπημένος δικός μας φίλος ο Μανώλης Γεραπετρίτης, με την δική του ιστορία στην πόλη του Πειραιά, που με το ήθος του και την γλυκύτητα του είναι μια όαση αισθητικής και ευγένειας σε έναν άχαρο και δυσπρόσιτο κόσμο. Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Μανώλης Γεραπετρίτης ήταν για μένα ένας μεγάλος ποδοσφαιρικός δάσκαλος ήθους και συμπεριφοράς και με είχε κάτω από την πνευματική του ομπρέλα όταν αγωνιζόμασταν στο Ποδοσφαιρικό Σωματείο του Πορφύρα.


Είναι νομίζω σημαντικό να παρακολουθήσει κανείς την παράσταση « Ελευθέριος Βενιζέλος» και να δει το υποκριτικό ταλέντο ενός από τους μεγαλύτερους εν ζωή έλληνα ηθοποιού, του Γιάννη Μόρτζου. Αλλά και να βαδίσει στα μονοπάτια της Ιστορίας παίρνοντας το κατόπι της μεγάλης πολιτικής προσωπικότητας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Και όπως λέει για το έργο ο Γιάννης Μόρτζος: «Με το έργο αυτό, πραγματώνεται μια επιθυμία μου κι ένα όνειρο πολλών ετών. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί την σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας μας. Κι ο δικός μου σκοπός, είναι να αποδώσω τη ζωή και το έργο του με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα». Αξίζει…



Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου