Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Ο Καζαντζάκης στο Φάρο

  Α-Φ Καβαλιεράτου

Η σκηνοθέτης Έφη Θεοδώρου οργανώνει και παρουσιάζει μία δραματοποιημένη αφήγηση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, Αναφορά στον Γκρέκο
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) εγκαινιάζει τις Παραβάσεις, μια νέα σειρά θεατρικού αναλογίου η οποία επανεξετάζει το κλασικό αυτό είδος της δραματοποιημένης ανάγνωσης θεατρικών και άλλων κειμένων, έτσι ώστε να απευθύνεται στο σύγχρονο κοινό, εμπλουτίζοντάς το με καινοτόμα στοιχεία και πειραματικές προσεγγίσεις.
Η νέα αυτή ενότητα, ξεκινά την Κυριακή 12/11 στο Φάρο στις 17.00, στο φως της δύσης του ηλίου, με το Κρατώ μιαν Αναφορά, μία δραματοποιημένη αφήγηση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το μνημειώδες έργο του Νίκου Καζαντζάκη, Αναφορά στον Γκρέκο. Σε αυτό ο συγγραφέας, λίγο πριν το θάνατό του, καταγράφει τους σταθμούς της πορείας του ανάμεσα σε ανθρώπους, πάθη και ιδέες. Η αφήγηση εστιάζει κυρίως στα νεανικά χρόνια του συγγραφέα, μέχρι να γράψει το πρώτο του έργο Όφις και Κρίνο.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει η σκηνοθέτης και θεατρολόγος Έφη Θεοδώρου, ενώ ερμηνεύουν οι Μαρία Σκουλά και Γιωργής Τσαμπουράκης, συνοδεία της Σοφίας Ευκλείδου στο βιολοντσέλο, με προβολή βίντεο του Nikolay Dorozhkin.



                          

Η Έφη Θεοδώρου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Αθηνών, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο Αμόρε. Παράλληλα, διδάσκει Υποκριτική στη Δραματική Σχολή Δήλος, ενώ το διάστημα 2007-2013 ήταν Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου στο πλευρό του Γιάννη Χουβαρδά. Τον Οκτώβριο του 2013 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Το Κρατώ μιαν Αναφορά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης το καλοκαίρι του 2017.

Η ενότητα Παραβάσεις, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου