Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Γνωρίζοντας τη... ναυαγισμένη Ελλάδα

Γνωρίζοντας τη... ναυαγισμένη Ελλάδα



Πλοία που κάποτε όργωναν τα κύματα παραμένουν πια παροπλισμένα σε αφιλόξενες ξέρες ή στον βυθό της θάλασσας

Μπορεί κάποτε να ταξίδευαν και να μετέφεραν κόσμο και κάθε λογής αγαθά, ρυτιδιάζοντας τα ελληνικά ύδατα, περιπλανούμενα στα μύρια νησιά των πελάγων, αλλά σήμερα στέκουν σιωπηλά και ακίνητα, άλλοτε σε κάποια αμμουδιά, και άλλοτε στον βυθό της θαλασσινής πραγματικότητας. Όντας μάλιστα μάρτυρες γεγονότων, το καθένα φέρει και μια διαφορετική ιστορία, μοναδική, την οποία και διηγείται με τρόπο μυστικιστικό και απροσδιόριστο κάθε φορά που το θωρείς, είτε από κοντά, είτε από μακριά.

Σύμβολα μιας άλλης εποχής, που προσιδιάζουν ιδιαίτερα στη σημερινή κατάσταση της χώρας μας. «Ναυαγισμένη Ελλάδα» γράφεται στον τίτλο, και ποιος δεν θα μπορούσε να κάνει τον ανάλογο συνειρμό στο μυαλό του. Όπως λοιπόν και αυτά τα σκαριά περιμένουν στο παιχνίδι της αιωνιότητας να τους δοθεί μια ευκαιρία για να ξαναζωντανέψουν, και ένα χέρι μάστορα να τους δώσει ξανά πνοή για να φύγουν από τη στασιμότητα του «τώρα», έτσι και εμείς ψάχνουμε το «χέρι» που θα έρθει να μας σηκώσει και να μας δώσει ώθηση για να πλεύσουμε και πάλι στα ρεύματα της ανάπτυξης.

Στις φωτογραφίες που παραθέτουμε εν συνεχεία, ο χρόνος παγώνει για χάρη της μνήμης και τα περιστατικά καταγράφονται για να μη «σβηστούν» από τις σελίδες του μυαλού... Απολαύστε τις!


Ζάκυνθος


Νάξος, Ναυάγιο Μαριάννα


Πρέβεζα, Άγ. Θωμάς


Ναυάγιο στο Γύθειο


Κόλπος Αναβύσσου


Ναυάγιο Κασσάνδρα


Άγ. Νικόλαος Βοιών Λακωνίας, Ναυάγιο Kaptan Ismail HakkiaaI


Γύθειο


Διακόφτι Κυθήρων


Ζάκυνθος, Ναυάγιο


Κερατσίνι



Αμοργός, Ναυάγιο στον όρμο Καλοταρίτισσα


Σκύρος


Σαρωνικός


Πρέβεζα

Πηγή:www.protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου