Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Πειραιώς Σεραφείμ: "Εδώ γίνεται μια επανάστασις..."

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
“Εδώ γίνεται μια επανάστασις, όπως όλη η εκκλησιαστική ζωή είναι μία επανάστασις, απέναντι στο ψεύτικο, στο ευτελές, στο μικρό, στο ελάχιστο, στο κτιστό.”
Με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 5 Οκτωβρίου, η επίσημη έναρξη του προγράμματος "ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...", στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.


Το πρόγραμμα, που διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά, περιλαμβάνει μια σειρά καθημερινών εκδηλώσεων και δραστηριότητων που ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου.

π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, παρουσίασε το φετεινό πρόγραμμα που αποσκοπεί στο να προσφέρει καθημερινές ευκαιρίες που θα δώσουν μία διέξοδο και θα φέρουν περισσότερο κοντά τα μέλη της Ενορίας, λειτουργώντας ως φάρμακο στη μοναξιά και την αποξένωση που παρατηρείται στις μέρες μας.

Όπως τόνισε στην αρχή της παρουσίασης του:
“Είναι σε όλους γνωστό, ότι η ενορία προσφέρει την ευκαρία της σύναξης για να λατρεύσουμε τον Θεό και να καταθέσουμε τα αιτήματα και τις ευχαριστίες μας. Όμως η ενορία δεν είναι μόνο κέντρο λατρείας αλλά και μέσο οικοδομής. Και αυτή η οικοδομή γίνεται κατορθωτή μέσα από πολλές διόδους.”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνθήκες απομόνωσης και αποξένωσης που κυριαρχούν στην εποχή μας. Η έλλειψη ουσιαστικής κοινωνίας και σύνδεσης των ανθρώπων μεταξύ τους, εν μέσω οικονομικής και πνευματικής κρίσης, χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα τους.

Γι’ αυτό και απευθυνόμενος προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς, είπε μεταξύ άλλων: “Συμμετέχοντας στην καθημερινή αγωνία σας Σεβασμιώτατε, και αναζητώντας λύσεις στις δυσκολίες που καθημερινά λιγοστεύουν τις ελπίδες των συνανθρώπων μας, η ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καιρών, διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά, το τρίμηνο πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...». Παράλληλα με τις Λατρευτικές συνάξεις του Ναού, θα προσφέρονται καθημερινές ευκαιρίες παρακολούθησης και συμμετοχής σε πολυποίκιλες και καινοτόμες δράσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Έτσι, τα μέλη της Ενορίας και όσοι επιθυμούν, καθημερινά θα βρίσκουν ένα ζεστό καταφύγιο στην αγκαλιά της ενοριακής οικογένειας, που θα λειτουργεί ως αντίδοτο στη μοναξιά και την απομόνωση που ταλαιπωρούν πολλούς συνανθρώπους μας. ”

Στη συνέχεια έδωσε το στίγμα των εφετεινών δράσεων του προγράμματος, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Ομιλίες, παρουσιάσεις και ελεύθερες συζητήσεις, αφιερώματα και ειδικές εκδηλώσεις, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, μουσικές βραδιές, βιβλιοπαρουσιάσεις, προτάσεις μαγειρικής, παρασκευή προσφόρου και μοσχοθυμιάματος, δημιουργικές και χειρονακτικές δραστηριότητες, νεανικές εκδηλώσεις, παρουσίαση Βυζαντινής αγιογραφίας, θεατρικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια, εορταστκές επίκαιρες εκδηλώσεις, αιμοδοσία, προληπτική οδοντιατρική εξέταση και πολλά ακόμη, που συνιστούν ένα γεμάτο πρόγραμμα 117 ξεχωριστών ευκαιριών για όλη την οικογένεια.

Ανασκόπηση περσινού προγράμματοςΑκολούθως, πραγματοποιήθηκε προβολή ανασκόπησης του περσινού προγράμματος, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν πολύ χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Την ανασκόπηση της περσινής χρονιάς μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.


Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός για την επίσημη έναρξη του προγράμματος, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Ο Σεβ. με αφορμή την προβολή της ανασκόπησης, τόνισε τον ενθουσιασμό του γιατί, παρά τα πολύ πενιχρά οικονομικά μέσα, με πάρα πολύ αγάπη, ευγένεια και ψυχή, η ενορία της Ευγγελίστριας αποτελεί “φάρο τηλαυγή μέσα στη γενικότερη αποκαραδοκία της εποχής μας.”



Και βέβαια αυτό είναι ο Χριστός, αυτή είναι η Εκκλησία μας, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος. Ένας φάρος ζωής, φωτισμού, δύναμης και χάριτος. Για να συνεχίσει λέγοντας:

“Εκκλησία σημαίνει κοινωνία προσώπων. Σώμα. Είμαστε το Σώμα του Χριστού. Και μέσα σ’ ένα σώμα δεν υπάρχει πρώτος, δεύτερος, τρίτος. Είναι πάντες ισότιμοι και όλοι μετέχουν των αυτών ενεργειών και χαρισμάτων. Γιατί το σώμα δεν μπορεί να υπάρξει εάν αρχίζει να κατατμίζεται. ”

Αναφερόμενος ειδικότερα στη δομή του προγράμματος, ο Σεβασμιώτατος είπε:

“Μέσα σ’ αυτόν εδώ τον χώρο, που είναι το Σώμα του Χριστού, αυτές οι δράσεις, αυτή η καθημερινή προσπάθεια για μια αλληλοπεριχώρηση των προσώπων, για μια μετοχή ο ένας στη χαρά και τις πίκρες των άλλων, πυργώνει την αλήθεια της Εκκλησίας μας για μία ακόμη φορά.”

Γι’ αυτό και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τη χαρά του για τη συνεχιζόμενη υπέρβαση στην ερημία της πόλεως, που προσπαθεί η ενορία μέσα από τις δράσεις της. Όπως μάλιστα τόνισε, αυτό που συνέχει και συντρίβει, είναι η αποξένωση και η ερημία, η απομάκρυνση του ενός από τον άλλον, μέσα στον μεγάλο ιστό του λεκανοπεδίου. Και συνέχισε:

“Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να διακονήσουμε αυτήν την κοινωνικότητα, την επανένταξη μας μέσα στο Σώμα του Χριστού, μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας. Μπορούμε να κάνουμε πολλά αρκεί να είμαστε συνδεδεμένοι με την Εκκλησία, να είμαστε συνειδητά μέλη του Σώματος του Χριστού. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα να αισθανόμαστε ο ένας τον άλλον, όπως πραγματικά είμαστε, αδελφούς. Λείπει αυτή η συνείδηση σήμερα.”

Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε το πρόγραμμα μία πολύ σημαντική προσπάθεια, που γίνεται με πολύ λίγα μέσα διότι, όπως είπε απευθυνομένους στους ενορίτες: “Είμαστε πτωχοί. Και είμαστε χαρούμενοι που είμαστε πτωχοί. Γιατί εν τη πτωχεία πλουτίζουμε απ’ την αγάπη σας.”
Ακολούθως εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Ιερείς και του συνεργάτες της Ενορίας για το πρόγραμμα “ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...” που αποτελεί ένα σύνολο εκδηλώσεων τιμής και αγάπης στο ανθρώπινο πρόσωπο. Ενώ χαρακτήρισε την Ενορία της Ευαγγελίστριας “πρότυπο”, κάνοντας μάλιστα συγκινητική αναφορά στον αείμνηστο Πρωτ. Μαρίνο Γεωργακόπουλο, επί δεκαετίες προϊστάμενο της Ενορίας, που όπως είπε “την κατηύθυνε, την πύργωσε την αγάπησε και τη διακόνησε.”

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, προέτρεψε όλους: “να δοξάσουμε τον Θεό, γιατί με όσα είδαμε, είδαμε ότι δεν μας εγκαταλείπει η Χάρις Του.”

Και κατέληξε λέγοντας: “Εδώ γίνεται μια επανάστασις, όπως όλη η εκκλησιαστική ζωή είναι μία επανάστασις, απέναντι στο ψεύτικο, στο ευτελές, στο μικρό, στο ελάχιστο, στο κτιστό.”

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής κ. Παν. Μελάς, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πειραιά κα Αθηνά Γλύκα–Χαρβαλάκου, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων, ενώσεων και φορέων και πλήθος ενοριτών και φίλων της ενορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου