Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ο αδερφός του μακαριστού Χριστόδουλου



Σε έναν εκκλησιαστικό οίκο ευγηρίας μακριά από τη δημοσιότητα, που ποτέ δεν συμπάθησε, ζει την τελευταία πενταετία ο κ. Γιάννης Παρασκευαΐδης, ο αδερφός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Χωρίς την παραμικρή προσωπική περιουσία, και έχοντας ο ίδιος δωρίσει σε μοναστήρια ότι υπήρχε από την πατρική του περιουσία, ο κ. Παρασκευαΐδης ζει στο «Αγάπης Μέλαθρον» της Μητροπόλεως Καλαβρύτων καλύπτοντας τις ανάγκες του με την σύνταξη του.
Ο κυριος Γιάννης βρέθηκε στο Αίγιο, όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο ίδρυμα, ύστερα από επιθυμία του αδερφού του, που λίγο πριν φύγει ζήτησε από στενό του φίλο και πνευματικό του αδερφό από την αδελφότητα της Χρυσοπηγής, Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο, να τον φροντίσει.

Σήμερα το απόγευμα το dogma.gr επικοινώνησε μαζί του.

«Πέρασαν πέντε χρόνια» του είπα για να του ανοίξω συζήτηση. «Πέντε χρόνια και έξι μήνες. Κοντεύουν έξι χρόνια» απάντησε αυθόρμητα, δείχνοντας άθελα του πως μετρά τις μέρες από τα ξημερώματα της 28ης Ιανουαρίου 2008 που ο Χριστόδουλος έκλεισε τα μάτια του.

Ο Γιάννης ήταν μεγαλύτερος από τον Χρήστο, τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο. Δεκατρία χρόνια.

Τα δυο αδέρφια ζούσαν πάντα μαζί. Ακόμη και όταν ο Χριστόδουλος κατέβηκε στην Αθήνα ως Αρχιεπίσκοπος, ο κυριος Γιάννης τον ακολούθησε.


Μια από τις σπάνιες κοινές δημόσιες εμφανίσεις τους. Ο Γιάννης Παρασκευαΐδης εύχεται στον αδερφό του Χριστόδουλο για την ονομαστική του εορτή

Του είπα πως πολλοί τον μελετάνε και τον αναζητούν. «Τώρα τον θυμήθηκαν;» μου είπε με παράπονο. «Από την οικογένεια μείνατε τελευταίος» του είπα. «Αν θελήσω να πάω στην Ξάνθη θα μείνω σε ξενοδοχείο. Δεν υπάρχει κανείς» μου απάντησε και θυμήθηκε την προσφυγιά που έζησε η οικογένεια του και τις προσπάθειες του πατέρα του να στήσει ξανά το σπιτικό τους.

Ήθελα να τον ρωτήσω πολλά αλλά κάπου ένιωσα πως στα 87 του χρόνια αυτός ο άνθρωπος μάλλον προτιμά την ησυχία του.

Άλλωστε ακόμη και την εποχή που ο αδερφός του, ήταν Αρχιεπίσκοπος και μεσουρανούσε, ο κ. Γιάννης Παρασκευαΐδης είχε φροντίσει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ποτέ δεν του άρεσαν.

Την ίδια στιγμή που άλλοι συγγενείς ανώτερων και ανώτατων κληρικών φροντίζουν κατά καιρούς να εκμεταλλευτούν τη συγγένεια τους, ο αδερφός του τότε πανίσχυρου Χριστόδουλου είχε φροντίσει να μην εμπλακεί στο παραμικρό.

Τον άφησα να συνεχίσει την καθημερινότητά του μακριά από δημοσιογράφους, που ποτέ δεν συμπάθησε, μαζί με τις αναμνήσεις και την φωτογραφία του αδερφού του που όπως λένε όσοι τον έχουν επισκεφθεί στο δωμάτιο του έχει ακριβώς δίπλα του.

Πηγή: Δόγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου