Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

«Ο Απόστολος των Εθνών επισκέφθηκε την Κω και δεν είναι δυνατόν να έμεινε άλαλος»

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες του Βασιλείου Δημ. Γεωργιόπουλου
 
Ὡς δὲ ἐγένετο ἀναχθῆναι ἡμᾶς ἀποσπασθέντας ἀπ᾿ αὐτῶν, εὐθυδρομήσαντες ἤλθομεν εἰς τὴν Κῶ, ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 21:1
Όπως αναφέρεται στις Πράξεις Αποστόλων ο απόστολος των εθνών και πρωτοκορυφαίος των αποστόλων, Παύλος,πέρασε και από τη νήσο Κω και δεν είναι δυνατόν στο πέρασμα του να έμεινε άλαλος να μην μίλησε, να μην δίδαξε τον λόγο της αλήθειας το λόγο της ζωής, να μην είπε τίποτα για το μήνυμα της ανάστασης του Ναζωραίου στους κατοίκους του νησιού αλλά και στους Εβραίους που κατοικούσαν εδώ.
Με αυτή την σημαντική διαπίστωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα του ιερού ναού αγίου Παύλου της πόλεως Κω κατά την διάρκεια του μεγάλου αρχιερατικού εσπερινού της εορτής των πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, το ναό των οποίων με ιδιαίτερη αγάπη φροντίζουν και καλοπίζουν αθόρυβα οι ιερείς Περικλής Κιάρης και Σταύρος Διακοπαναγιωτης μαζί με την εκκλησιαστική επιτροπή.

Ο ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε διεξοδικά και στη σημασία της αγάπης της του Χρίστου Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως προς εμάς και στο σταυρό τον οποίο κουβαλά όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια το μαρτυρικό Φανάρι αλλά και στη σπουδαιότητα του λαμπρού έργου, το οποίο επιτελεί ακούραστα και αγόγγυστα ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης που μέσα στις τρικυμιές της ιστορικής ζώης οδηγεί το καράβι της ορθοδοξίας με σταθερή και ασφαλή πορεία προς το λιμάνι της σωτηρίας  που δεν είναι άλλο από την αγκαλιά του αναστημένου Χριστού.
Είναι εκείνο το λιμάνι και εκείνη η φωνή που κάλεσε το διώκτη Σαούλ και τον μετέστρεψε σε κήρυκα εθνών, τον απόστολο Παύλο. Είναι εκείνη η φωνή που κάλεσε κοντά του τον ψαρά  Σίμωνα εκείνον που δεν ήταν ικανός να πιάσει μερικά ψαριά, αλλά τον έκανε ικανό να ψαρέψει χιλιάδες ψυχές και να γίνει ο Πέτρος ο θεμέλιος λίθος της Εκκλησίας.
Και όπως είπε με τρεμάμενη  αλλά πύρινη φωνή και δάκρυα στα μάτια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ο απόστολος Παύλος περπάτησε στην Κω και την ευλόγησε, εδώ άνθησε μια σπουδαία χριστιανική κοινότητα και δημιουργήθηκε ο περίλαμπρος ναός της «Βασιλικής του λιμένος», τον οποίο πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε  διότι σήμερα έχει εγκαταλειφθεί, τα χόρτα τον έχουν πνίξει και κανείς δεν δίνει μια άδεια να πάμε να ανάψουμε ένα κεράκι και ένα θυμιατό  και να τον καθαρίσουμε, με την αιτιολογία ότι είναι αρχαιολογικός χώρος!
Στη μουσουλμανική Τουρκία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης τελεί εσπερινούς και κάνει λειτουργίες μέσα στους κατεστραμμένους χριστιανικούς ναούς, ενώ στην ελεύθερη ορθόδοξη Ελλάδα μάς απαγορεύουν ακόμα και να πάμε να ανάψουμε ένα κερί. Και τα πάντα έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη και στην καταστροφή.
Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτανεία της εικόνας του αγίου Παύλου στους δρόμους της Κω με συνοδεία τμήματος του στρατού ξηράς, της φιλαρμονικής του δήμου της Κω και με την παρουσία αντιπροσωπείας του στρατιωτικού σχηματισμού, της αστυνομίας αλλά και των δημοτικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Πηγή: Αμήν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου