Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος στα Βράνια για την εορτή του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς

από την Ι.Μ.Δημητριάδος και Αλμυρού
Τα Βράνια αποτελούν τη γενέτειρα του Οσίου και γι αυτό το λόγο, η επισκοπή Βρανίων τιμά ιδιαιτέρως τη μνήμη του. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκαν ο πανηγυρικός Εσπερινός και η ακολουθία του Όρθρου στο παρεκκλήσι του Οσίου Ιουστίνου που χτίστηκε μετά την αγιοκατάταξη του, εντός της κατοικίας του. Χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Κρούσεβατς κ. Δαυίδ, συγχοροστατούντων  των Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και Θεοφ. Επισκόπου Βρανίων κ. Παχωμίου.  
Ανήμερα της εορτής, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βρανίων, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Μπάτσκας  κ. Ειρηναίου, πνευματικό τέκνο του Οσίου Ιουστίνου και συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και των Θεοφ. Επισκόπων Κρούσεβατς κ. Δαυίδ, Στόμποφσκι κ. Δαυίδ της Αρχιεπισκοπής Ωχρίδος και Βρανίων κ. Παχωμίου.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, οι Αρχιερείς και ο πιστός λαός κατευθύνθηκαν στο παρεκκλήσιο του Οσίου Ιουστίνου, στην κατοικία του, όπου τελέσθηκε αρτοκλασία και διαβάσθηκαν τα κόλλυβα του Οσίου και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στα 1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων. Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ομίλησε με θέμα: «1700 χρόνια από το διάταγμα των Μεδιολάνων. Θρησκευτική ελευθερία και ανεξιθρησκία». Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος τόνισε «…Ευρισκόμενος σήμερα στον τόπο σας, έχω πλήρη γνώση και συνείδηση των κρίσιμων για το μέλλον περιόδων, που διέρχεται ο Σερβικός λαός. Ένα πλήθος παραγόντων, πολιτικών, θρησκευτικών, ιστορικών και οικονομικών κρατούν ολόκληρη την περιοχή μας σε διαρκή αναβρασμό και αβεβαιότητα. Ακριβώς όμως, γι΄ αυτό τον λόγο, η εμβάθυνση στην ουσία της Ορθόδοξης παράδοσης, σε συνδυασμό με την βίωση της πίστης μας και την προσευχή, αποτελούν ζωτικό παράγοντα επιβίωσης και συνέχισης της ιστορικής διαδρομής των λαών μας. Οι συγκυρίες κρύβουν παγίδες. Εάν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανίων εμπλακούν σε πολιτικές και πολιτιστικές αντιπαραθέσεις, η Ορθόδοξη πίστη θα αποτελέσει ακόμη ένα παράγοντα σύγκρουσης και οξύτητας. Από την άλλη, η προάσπιση της ορθόδοξης ταυτότητας αποτελεί υποχρέωση, όχι μόνο απέναντι στις μακραίωνες θυσίες ενός ολόκληρου λαού, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές. Αυτός ο αγώνας, όμως, πρέπει να διαποτιστεί από το Ορθόδοξη πνεύμα της καταλλαγής, της αγάπης, της ανοχής, της υπομονής και της πίστης. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε, πως δεν υπερασπιζόμαστε μια θρησκεία, ανάμεσα στις άλλες αυτού το κόσμου. Υπερασπιζόμαστε δυνάμεις ανακαίνισης και μεταμόρφωσης του κόσμου, προετοιμάζοντας την Βασιλεία του Θεού επί γης. Το έργο αυτό δεν έχει συμμάχους τους ισχυρούς αυτού του κόσμου. Έχει, όμως, πανίσχυρους υπερασπιστές την αγιότητα και την ελπίδα. Είχατε την ευλογία να βιώσετε πρόσφατα την αγιότητα του βίου και του ήθους του μακαριστού Πατριάρχου Παύλου. Γνωρίζετε, πλέον, από εμπειρία, τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις θέσεις η βιωμένη χριστιανική πίστη. Ναι, τελικώς προσδοκούμε ένα θαύμα. Διότι περί θαύματος πρόκειται η νίκη της πίστεως απέναντι στους ισχυρούς του κόσμου τούτου και στα σχέδιά τους.  Η Σερβία, αλλά και ολόκληρη η βαλκανική καλείται και σήμερα να καταστεί η κιβωτός, όπου μέσα της  θα διαφυλάττονται και θα διασώζονται πολιτισμοί και θρησκείες, μακριά από φτηνούς και νεόκοπους φονταμενταλισμούς, ακρότητες ή φαινόμενα τρομοκρατίας και φανατισμού. Για να εκπληρώσουμε, όμως, όλοι μας αυτό τον ρόλο, οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού την ενότητά μας, όχι μόνο ως παράγοντα δικής μας επιβίωσης, αλλά και ως μαρτυρία σε μια Ευρώπη, που αναζητά απεγνωσμένα έμπνευση, σταθερές αξίες και πνευματικό προσανατολισμό».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής της πόλεως των Βρανίων και εκπρόσωπος της κυβερνήσεως της Σερβίας επί των θεμάτων μεταξύ των σχέσεων με την Ελλάδα, ο Δήμαρχος της πόλεως, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, στρατιωτικοί εκπρόσωποι και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση, εκτός της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου, περιείχε και καλλιτεχνικό χορωδιακό πρόγραμμα. Στο τέλος ο Θεοφ. Επίσκοπος Βρανίων κ. Παχώμιος,  ευχαρίστησε τον Σεβ. Δημητριάδος τόσο για την παρουσία του, όσο και για την ομιλία, προσφέροντάς του την τιμητική πλακέτα του Οσίου Ιουστίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου