Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

BUNDESBANK: "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" - ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΕΥΡΩ


15Η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank επαναφέρει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας πώς η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών από τον ELA είναι προβληματική. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επιμένει στην πολιτική λιτότητας για όλες τις χώρες και χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο «άσχετο».

Σύμφωνα με έγγραφο της Bundesbank που επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt, «η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα εμφανίζεται... ιδιαίτερα προβληματική και καθιστά ξεκάθαρη την ανάληψη δημοσιονομικών καθηκόντων από τις αρχές νομισματικής πολιτικής».

Αυτό σημαίνει πώς ανά πάσα στιγμή η έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μπορεί να διακοπεί και η χώρα μας να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ.

Η ΕΚΤ ανέλαβε ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα, καθώς σε τελική ανάλυση "δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, σε κάθε στιγμή, να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη".

Όσον αφορά το ΟΜΤ, το έγγραφει υποστηρίζει επιπλέον πως η ίδια η ελληνική περίπτωση δείχνει πως δεν είναι εγγυημένο ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να εξασφαλίσει τήρηση των δεσμεύσεων που θα συνόδευαν πακέτα αγοράς ομολόγων.

Αφού δηλαδή επέβαλαν τα βάρβαρα και εξοντωτικά μέτρα λιτότητας στον ελληνικό λαό, κατέστρεψαν μία χώρα, τώρα έρχονται και λένε, ίσως να μην είναι δυνατή η χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η Bundesbank, στη γραμμή Σοίμπλε και Μέρκελ τα «ρίχνει» και στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αναφέροντας πώς «δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ να αποτρέψει την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ: "Η παρούσα σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη ενώπιον των ακόμη κυρίαρχων εθνικών κρατών, και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να την εγγυηθεί η Κεντρική Τράπεζα"»

Η έκθεση της Bundesbank ακολουθεί τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ για τη νομισματική πολιτική. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επισημάνει πως η γερμανική οικονομία θα χρειαζόταν υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω της οικονομικής κατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ακολουθεί επίσης τις δηλώσεις Σόιμπλε που για ακόμη μία φορά κατακεραύνωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο χαρακτηρίζοντας τον άσχετο αναφορικά με τη δήλωση του πώς πρέπει να τερματισθεί η πολιτική λιτότητας και να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη. «Δεν ευθύνεται η λιτότητα για το ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη» απάντησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Το συμπέρασμα είναι πώς όσο οι Γερμανοί στηρίζουν την πολιτική Μερκελ-Σόιμπλε τόσο το Βερολίνο θα κρατά σκληρή στάση εξοντώνοντας τους λαούς του Ευρωπαικού Νότου. Και όταν η κρίση χτυπήσει για τα καλά την πόρτα των Βόρειων χωρών τότε όλα είναι ανοιχτά… Ακόμη και η διάλυση της Ευρωζώνης. Άλλωστε ο σύμβουλος της Μέρκελ είπε πώς έχει 5 χρόνια ζωής ακόμη.
 
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου