Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τα άλλα θύματα του πολέμου στη Συρία


του Αντώνη Τριανταφύλλου


Η απαγωγή δυο ορθόδοξων χριστιανών επισκόπων στη Συρία, του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim φέρνει στην επιφάνεια μια ακόμα σκληρή, αλλά σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό μέχρι σήμερα πτυχή του πολυαίμακτου εμφύλιου σπαραγμού στη Συρία.
Τα θύματα της σύγκρουσης μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων του προέδρου Άσαντ και της αντιπολίτευσης που χρονολογείται από το 2011 με μετριοπαθείς υπολογισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες.


 Δεκάδες είναι τα θύματα και από τις χριστιανικές κοινότητες της χώρας. Στη Συρία των 26 εκατ. κατοίκων όπου το 80% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, διαβιούν εδώ και σχεδόν 2 χιλιετίες, πριν ακόμα την έλευση του Ισλάμ, πολλές χιλιάδες χριστιανών. Στη χώρα βρίσκεται εξάλλου και η έδρα του Πατριαρχείου Αντιοχείας, του τρίτου τη τάξει των παλαιφάτων Πατριαρχείων. Παρά τη μουσουλμανική πλειοψηφία ο χριστιανισμός παραμένει βαθιά ριζώμενος –τουλάχιστον προς το παρών- στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης που συμπληρώνει 2 ολόκληρα χρόνια χιλιάδες χριστιανοί Ελληνορθόδοξοι, Συρορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν διαφύγει στον γειτονικό Λίβανο. Η χριστιανική κοινότητα από την αρχή του πολέμου προσπάθησε να μείνει ουδέτερη. Ωστόσο βρισκόμενη ανάμεσα στους Αλεβίτες υποστηρικτές του Μπασάρ Αλ Άσαντ και τους Σουνίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία του μουσουλμανικού πληθυσμού και μάχονται για τη νομή της εξουσίας λίγα μπορούν να κάνουν.
Η πίεση, κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το κίνημα για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ εντείνεται, όπως και το κλίμα τρομοκρατίας που συντηρείται λόγω της εμφύλιας αντιπαράθεσης. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι Σύροι μουσουλμάνοι που θεωρούν «παράπλευρες απώλειες» το χαμό χριστιανών. Χριστιανικές κοινότητες στο Χαλέπι και τη Χομς έχουν δεχθεί αφόρητη πίεση. Σπίτια λεηλατήθηκαν, οικογένειες ολόκληρες ξεσπιτώθηκαν άνθρωποι σκοτώθηκαν. Βαρύς είναι ο φόρος αίματος των χριστιανικών κοινοτήτων. Δεκάδες οι νεκροί, ανάμεσά τους και ένας μοναχός.
Τον Ιανουάριο του 2012 ο Ελληνορθόδοξος ιερομόναχος Βασίλειος Nασαρ τραυματίστηκε θανάσιμα στην πόλη Χάμα (Απάμια) την ώρα που προσπαθούσε να προσφέρει βοήθεια σε ένα ενορίτη του που είχε δεχθεί πυροβολισμούς.
Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2012 ο Ιστορικός Ιερός Ναός της Θεοτόκου στην παλαιά πόλη του Χαλεπίου, όπου πριν την έναρξη του εμφυλίου διαβιούσε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της Συρίας, πλήττεται από ρουκέτες.

Πηγή: Αμήν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου