Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΩΡΟΘΕΟΥ

1Στη Βουλή έφτασε σήμερα το θέμα της πρότασης που κατέθεσε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος για την ουσιαστική συμβολή της Εκκλησίας στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, καθώς οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Κουράκος και Νίκος Σταυρογιάννης, που έχουν ενταχθεί στο κόμμα Νέα Μέρα υπό τον Χρήστο Ζώη, κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση των δυο ανεξάρτητων βουλευτών έχει ως εξής:
“Ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας ποια είναι η θέση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου περί συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και μάλιστα για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών που θα προκύψουν από την επικείμενη αύξηση.

Σε μία περίοδο σοβαρής κρίσεως της Εθνικής Οικονομίας και επικείμενου αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος , η πρόταση αυτή πιθανόν να δίνει την μόνη βιώσιμη λύση για να παραμείνει η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) σε ελληνικά χέρια και μάλιστα στα πλέον αξιόπιστα , όπως η Εκκλησία της Ελλάδος.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Εκκλησία αποτελεί τον πιο σταθερό πυλώνα της κοινωνίας μας και η πρόταση του Μητροπολίτη Σύρου πρέπει να υιοθετηθεί τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Εκκλησία.

Με την υιοθέτηση της προτάσεως αυτής που συνίσταται στην συνεισφορά της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που υπολογίζεται πάνω από 400 εκατ Ευρώ στην αύξηση της Εθνικής Τράπεζας , η Εκκλησία της Ελλάδος καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας και μάλιστα με πλειοψηφικό πακέτο.

Πέρα από τα αναμφίβολα πλεονεκτήματα που έχει αυτή η πρόταση για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Εκκλησία – Πολιτεία – Εθνική Τράπεζα) διατηρεί την ελληνικότητα της Εθνικής , ενισχύει τα κεφάλαια της , αναδεικνύει τα ακίνητα της Εκκλησίας που θα δημιουργήσουν μεγάλες υπεραξίες από την επαγγελματική τους αξιοποίηση, αναγκάζει την τράπεζα να υιοθετήσει συντηρητικότερες πολιτικές στην οργάνωση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, ανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας της τράπεζας με τις οικονομίες των χριστιανικών χωρών (Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αμερική κλπ) μέσω των Ορθοδόξων Εκκλησιών και του Βατικανό και τέλος αναδεικνύει την Εθνική Τράπεζα ως τον πλέον αξιόπιστο τραπεζικό πυλώνα στην Πατρίδα μας.

Σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, ερωτάται ο κ. Υπουργός να μας αναφέρει συγκεκριμένους τρόπους και πηγές κεφαλαίων από τις οποίες θα αντληθούν τα 770 εκατ. ευρώ που αποτελούν το 10% της ανακεφαλαίωσης της ΕΤΕ, ούτως ώστε να αποφευχθεί η υπαγωγή της ΕΤΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα σημάνει την πλήρη καταδολίευση των υπαρχόντων μετόχων της από την απίσχνανση (dilution) της αξίας των μετοχών τους”.

ierovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου