Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μια φωτογραφία, χίλιες δυσλεξίες




Είδα τη φωτογραφία με τη ναζιστική, χρυσαυγίτικη κατήχηση των μικρών Ελλήνων. Ανατρίχιασα κι εγώ όπως ανατρίχιασαν πολλοί, φαντάζομαι. Σκέφτηκα ότι εάν οι ναζί, ω μη γένοιτο, πάρουν κάποτε και τυπικά την εξουσία στην Ελλάδα, αυτή η φωτό θα υπάρξει στο βιβλίο της ιστορίας, για παιδιά δημοτικού, στο μάθημα «Το κρυφό Σχολειό».
Αν ήμασταν ειλικρινείς, όμως, δεν θα μας σόκαρε μόνο το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή κάνει κατήχηση σε δεκάχρονα παιδιά. Θα πηγαίναμε λίγο παραπέρα. Θα αναρωτιόμασταν «μήπως αυτά που ακούνε τα παιδιά εκεί από τους ναζί δεν είναι, στην ουσία, και τόσο διαφορετικά από αυτά που μαθαίνουν για το ελληνικό έθνος, την «ελληνική ψυχή», το «ελληνικό αίμα» και την ένδοξη ελληνική φυλή στο νηπιαγωγείο και έπειτα στα θρανία των δημοσίων σχολείων;». Δηλαδή, τι διαφορετικό μαθαίνουν τα παιδιά μας στα θρανία ως αντίδοτο στη ναζιστική αφήγηση της Χρυσής Αυγής;

 Διδάσκονται, μήπως, κάτι ουσιαστικό για το Ολοκαύτωμα;  Διδάσκονται κάτι ουσιαστικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Διδάσκονται, μήπως, ότι τα παιδιά μεταναστών - που κάθονται στα ίδια θρανία μαζί τους - δεν είναι «ξενάκια», αλλά οι αυριανοί τους συμπολίτες; Διδάσκονται κάτι για τους άλλους λαούς γύρω μας εκτός από το γεγονός ότι «εμείς είμαστε οι καλύτεροι όλων των λαών;». Διδάσκονται την ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων στο εξωτερικό, τους τελευταίους δυο αιώνες; Και όταν τη διδάσκονται, τη διδάσκονται με τέτοιον τρόπο που να συμπεράνουν ότι «εμείς είμαστε αλλιώς σε σχέση με τους άλλους μετανάστες».
Την ίδια μέρα που τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία, δεν ζήτησαν - 84 βουλευτές της Ν.Δ. - να μπουν μόνο «Έλληνες το γένος» στις Στρατιωτικές Σχολές και πήραν και την «έγκριση» του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ; Κάποιες εβδομάδες προτού τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία, δεν ακύρωσε το ΣτΕ τον νόμο για την ιθαγένεια, με το ουσιαστικό σκεπτικό ότι οι Έλληνες δεν είναι σύγχρονο έθνος, αλλά αρχέγονη φυλή; Η φυλετική ταυτότητα δεν μοιάζει με έναν σύγχρονο οργανισμό που αλλάζει, εξελίσσεται και εμπλουτίζεται, αλλά με ένδοξο νεκροταφείο περικυκλωμένο με ψηλά τείχη, όπου εκείνοι που βρίσκονται μέσα δεν μπορούν να αποδράσουν και εκείνοι που βρίσκονται απέξω δεν επιτρέπεται να μπούν.
Απο εκεί και πέρα, για να γυρίσουμε στις ναζιστικές κατηχήσεις: οι λέξεις «αυτοχθονία» και «αυτοκτονία» ηχούν, συνήθως, το ίδιο όταν προφέρονται από χείλη μικρών παιδιών...

Πηγή: Πρωταγωνιστές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου