Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

«Η Ελλάδα που πληγώνουμε»… 2ο Συνέδριο Νεολαίας Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς.




Στο συνεδριακό χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 1992, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή 1200 και πλέον συνέδρων από όλη την Ελλάδα, το 2ο Συνέδριο Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με κεντρικό θέμα του συνεδρίου: « Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ». Το ενδιαφέρον που προκάλεσε το συνέδριο ήταν πολύ μεγάλο και στάθηκε αφορμή, ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και ο ημερήσιος τύπος να παρουσιάσουν συνεντεύξεις και στοιχεία από τις εισηγήσεις. Το συνέδριο κάλυψε πλήρως σε απευθείας μετάδοση ο Ραδιοφωνικός Σταθμός « ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ» και επί πλέον οι ακροατές είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν μέσω του ραδιοφώνου με ερωτήσεις προς τους εισηγητές. Τις εργασίες του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χανίων κ. Ειρηναίος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Ιάκωβος, ο Νομάρχης Πειραιώς και πολλές αρχές της Πόλης. Αντιπροσωπείες Μητροπόλεων, Ενοριών, νεανικών κινήσεων, σπουδαστές, φοιτητές και επιστήμονες αποτέλεσαν τους συνέδρους οι οποίο βοήθησαν στο να διεξαχθεί σε υψηλά επίπεδα το Συνέδριο, με καυτά και επίκαιρα θέματα. Εντύπωση προκάλεσε ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στα εθνικά μας θέματα και πολλοί ήταν αυτοί που ανέφεραν ότι για πρώτη φορά αναπτύσσονται με τέτοια ευθύτητα, καθαρότητα και ιστορικά τεκμηριωμένα τα  βαθύτερα αίτια των γιγαντιαίων εθνικών μας θεμάτων. Κατά γενική ομολογία, μεγάλη ήταν και η επιτυχία του Συνεδρίου στον οργανωτικό τομέα στον οπίο προσέφεραν τις υπηρεσίες τους περισσότεροι από 130 νέοι και νέες της Μητροπόλεως Πειραιώς με κύριο μέλημα τους την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των 1200 συνέδρων.




Αξίζει να σημειωθεί η ταυτόχρονη λειτουργία τριών εκθέσεων, σχετικών με το θέμα του Συνεδρίου στον γύρω χώρο: 1) Έκθεση για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, προσφορά του Ποντιακού Συλλόγου «ΑΡΓΩ». 2) Έκθεση για τους Μακεδονικούς αγώνες προσφορά της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. 3) Έκθεση για τους Μακεδονομάχους-Μακεδονία προσφορά του Πειραιώτη συλλέκτη κ. Μανουσάκη. Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος, ο οποίος σκιαγράφησε την σημερινη ελληνική πραγματικότητα και έθεσε ερωτήματα και προβληματισμούς γύρω από το παρόν και το μέλλον του έθνους μας. Η εμπνευσμένη εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς, αποτέλεσμα της αγωνίας του, βοήθησε στο να μεταφέρει τους συνέδρους και τους ακροατές στο κλίμα των επόμενων εισηγήσεων.


Εισηγήσεις στο συνέδριο έκαναν: ο κ. Δρακόπουλος Παναγιώτης, Δρ. Φιλοσοφίας με θέμα: « Το γένος μπροστά στον κοσμοπολιτισμό και την οικουμενικότητα», ο κ. Καργάκος Σαράντος, Φιλόλογος-Συγγραφέας, με θέμα: « Τα αδιέξοδα της Παιδείας», κ. Αθανάσιος Γέφτιτς, Μητροπολίτης Banatou, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Βελιγραδίου, ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων, κ. Βλάσης Αγτζίδης, Μαθηματικός, Δρ. Ιστορίας, με θέμα: « Σερβία-Μακεδονία-Πόντος: Μπροστά στις εξελίξεις.


Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου που αποτυπώθηκαν σε ψήφισμα ήταν: «Οι 1200 συμμετέχοντες στο 2ο Συνέδριο Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:
  1. Για μια ενωμένη Ευρώπη χρειάζεται πρώτα από όλα μια ενωμένη Ελλάδα.
  2. Δεν επιδιώκουμε την απομόνωση αλλά την ιεραποστολή του ελληνορθόδοξου πνεύματος στην διαμορφούμενη κουλτούρα της Ευρώπης των λαών.
  3. Απαιτούμε την επανεισαγωγή του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο στην Ε΄ και στην ΣΤ΄ Δημοτικού ως ουσιαστική μέθοδο για την επανεύρεση και διαφύλαξη της ταυτότητας μας.
  4. Θεωρούμε αναγκαία την άμεση αποκατάσταση της ελληνικής ιστορίας στα διδασκόμενα σήμερα σχολικά βιβλία
  5. Ζητάμε την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού μεταξύ 1916-1923
  6. Θέλουμε μια πλέον δυναμική πολιτική στα εθνικά μας θέματα.
  7. Στέλνουμε το κραταιό μήνυμα ότι συμπάσχουμε με το δοκιμαζόμενο Σέρβικο Λαό και ζητάμε την αντικειμενική ενημέρωση του Ελληνικού Λαού πάνω στο δράμα των αδερφών μας ομοδόξων.
  8. θεωρούμε αναγκαίο να τονίσουμε ότι βασική προϋπόθεση επανευρέσεως της Ελληνορθόδοξου ταυτότητας μας είναι η ουσιαστική σχέση μας με την βασική δύναμη του ελληνισμού, που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία
  9. Τέλος, απευθύνουμε έκκληση προς την εκκλησιαστική, πνευματική και πολιτική ηγεσία του τόπου μας να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο στα ουσιώδη προβλήματα του νεοελληνισμού και να αποδείξει έτσι ότι ενδιαφέρεται έμπρακτα για την Ελλάδα που πληγώνουμε».


Ένα σημαντικό Συνέδριο με θέματα και συμπεράσματα επίκαιρα ακόμα στις μέρες μας που δείχνει την δυνατή σχέση της Μητροπόλεως Πειραιώς με τα προβλήματα της κοινωνίας και του Έθνους…

Κώστας Ζουρδός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου