Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ο Μοναχός Νίκων…




Μια από τις σημαντικότερες πνευματικές εμπειρίες που ζήσαμε στην ενορία του Αγίου Βασιλείου Πειραιά ήταν οι συναντήσεις μας με τον μοναχό Νίκων, όταν οι περιστάσεις τον έφερναν στην Αθήνα από το Άγιον Όρος στο οποίο μέχρι και σήμερα μονάζει. Ο μοναχός Νίκων, συνδεόμενος με δεσμούς πνευματικής φιλίας με τον Νίκο ( Καλλίνικο) Μαυρολέων, σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Παπανικολή 1 συγκεντρωνόμασταν για να ακούσουμε τον σεβάσμιο γέροντα μοναχό. Την εποχή εκείνη κανείς από εμάς τους νεότερους δεν είχαμε ακόμα την ευλογία να επισκεφτούμε το Άγιον Όρος και η συναναστροφή μας με έναν αγιορείτη μοναχό ήταν ένα ασυνήθιστο και σημαντικό γεγονός για εμάς. Ο π Νίκων, αγαπούσε πολύ την τέχνη της φωτογραφίας και σε κάθε μας συνάντηση μας έδειχνε οπτικοποιημένο υλικό από την Μοναστική Πολιτεία, το Άγιον Όρος, στο οποίο ζούσε αλλά και από φημισμένους γέροντες ασκητές για τους οποίους μας διηγούταν την άγια ζωή τους. Μετά από αυτό το μαγικό ταξίδι της εικόνας, ξεκινούσε μια πνευματική συζήτηση που κάλυπτε όλα τα θέματα και όλες τις απορίες που μπορεί να έχει ένας νέος άνθρωπος γύρω από τον μοναχισμό, τον τρόπο ζωής και βίωσης του, τα πνευματικά θέματα, την εκκλησία, τον κόσμο γενικότερα. Οι συναντήσεις αυτές ήταν μια πνευματική όαση και μια ευκαιρία για να λυθούν και να συζητηθούν όλες οι απορίες και τα προβλήματα που τριγυρίζουν το μυαλό νέων ανθρώπων και που ζητούν απαντήσεις στο τώρα.



Τα χρόνια πέρασαν, τα πράγματα άλλαξαν και όλα αυτά αποτελούν πια ένα αγαπημένο παρελθόν. Ο  Οσιολογιώτατος Μοναχός π. Νίκων, Γέροντας πια της Ιεράς Καλύβης Αγ. Σπυρίδωνα Νέας Σκήτης Αγίου Όρους, καλείτε τακτικά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για να μιλήσει μέσα από την πνευματική του σοφία για διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Δεν γνωρίζω αν οι δικές μας συναντήσεις ήταν ένας προπομπός για μια τέτοια ευλογημένη σήμερα διακονία. Ο Μοναχός π. Νίκων, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μενίδι Αττικής και στα πρώτα του βήματα στον μοναχισμό είχε γέροντα τον π. Εφραίμ τον Φιλοθεΐτη, ο οποίος σήμερα είναι ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα των Η.Π.Α. Έχει σπουδάσει Νομική και Θεολογία και ασχολείται με την αγιογραφία και τη φωτογραφία. Μονάζει στο Άγιο Όρος πάνω από  30 χρόνια.
Θα μείνουν αξέχαστες σε όλους εμάς, που είχαμε την ευλογία να ακούσουμε τα χρόνια εκείνα από κοντά τον μοναχό π. Νίκων, οι συναντήσεις αυτές που χάραξαν δρόμους ζωής σε μια ταραγμένη νιότη που ζήταγε απαντήσεις στο σήμερα, προσβλέποντας ένα καλύτερο αύριο που είναι ακόμα ζητούμενο…

Μια ψυχωφελή πραγματική ιστορία μας διηγείται ο Γέροντας Νίκων για να καταλάβουμε τι δύναμη έχουν τα μυστήρια της εκκλησίας μας.




                                          

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου