Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Όλοι μιλούν για τ’ άρματα και ο Γιάννης για την πίτα…



                                        Στον "σύντροφο" π. Υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση


Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με δηλώσεις πολιτικού ούτε ασφαλώς και η Εκκλησία έχει την ανάγκη της δικής μου υποστήριξης. Δεν θα μιλήσω με όρους θεολογικούς δεν θέλω να μπερδέψω τον πρώην Υπουργό και όσους τυχών έχουν την ατυχία να διαβάσουν αυτό το κείμενο. Θα μιλήσω στην γλώσσα αυτή που καταλαβαίνει ο κ. υπουργός την πολιτική. Όχι αυτή που βολεύει πολιτικά κάθε φορά, αλλά αυτή που τραβάει την κουρτίνα από την εικόνα και φανερώνει την γυμνή αλήθεια. Ο πρώην υπουργός και διεκδικητής της αρχηγίας της κεντροαριστεράς δήλωσε στο περιοδικό «Antivirus» της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας τα παρακάτω: «Για την εκκλησία, είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι και αυτή πρέπει να βγει μπροστά σ΄αυτόν τον αγώνα. Υποστηρικτικά. Γιατί αν θέλει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, πρέπει να σταματήσει να υποκρίνεται. Προσωπικά, έχω συναντήσει εκπροσώπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – σε ανώτατα κλιμάκια ακόμη και μητροπολίτες – οι οποίοι είναι ομοφυλόφιλοι και το κρύβουν. Τους αναγκάζουν και το κρύβουν. Επειδή, λοιπόν, ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι επιλογή, είναι φύση, πρέπει η Ορθόδοξη Εκκλησία να σταματήσει την υποκρισία και να μπει μπροστά σ΄αυτή τη νέα εποχή που πρέπει να ξεκινήσει στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η θέση μου» τονίζει ο κ. Ραγκούσης. Στην ερώτηση για τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ο κ. πρώην υπουργός τάσσεται «ξεκάθαρα υπέρ», όπως λέει. «Δεν γίνεται να απαγορεύεται σε κάποιον και να μη θεσμοθετείται η δυνατότητα να μπορεί να τον πραγματοποιήσει. Απολύτως ναι!» τονίζει. Όσο για την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Ραγκούσης απαντά:  «Επειδή δεν μ΄αρέσει να λέω λόγια εύκολα και μεγάλα, έχω προσπαθήσει να ψάξω το θέμα, σχετικά με το τι έχει νομοθετηθεί σ΄άλλες χώρες. Ανακάλυψα πολύ επιτυχημένα παραδείγματα, τα οποία διασφαλίζουν από τη μια και τα γονεϊκά δικαιώματα και την από την άλλη και μια ισχυρή κρατική εποπτεία που προστατεύει τα παιδιά. Φυσικά, αναφέρομαι τόσο στα ομόφυλα όσο και στα ετερόφυλα ζευγάρια. Θέλω να υιοθετήσουμε τα πιο προοδευτικά και πιο συγκροτημένα νομικά πλαίσια που υπάρχουν».

Για όλα τα παραπάνω και επειδή ο κ. Ραγκούσης έχει επιλεκτική μνήμη θα ήθελα να του θυμίσω ορισμένα πράγματα και κυρίως για το γεγονός ότι διεκδικεί την ηγεσία σε έναν προοδευτικό φορέα.

  1. Ο κ. Ραγκούσης είχε θητεύσει αρκετά χρόνια ως Υπουργός και το κόμμα στο οποίο ήταν ενταγμένος και κυβέρνησε από την μεταπολίτευση ως σήμερα για πάνω από είκοσι χρόνια, δεν προχώρησε σε καμία νομοθετική πρωτοβουλία, ούτε για τα ομόφυλά ζευγάρια, ούτε για τον προσδιορισμό του φύλου, ούτε για την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αλλά ούτε και για τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφύλων. Πότε έγινε προοδευτικός ο κύριος υπουργός; Σήμερα; Πότε κορόιδευε τα ομόφυλα ζευγάρια τότε ή σήμερα; Για πολλά χρόνια εκείνος ήταν το κράτος. Τι ακριβώς έπραξε;
  2. Ένας προοδευτικός άνθρωπος όταν αναγκαστεί να κατηγορήσει κάποιον γιατί έχει διαπράξει κάτι που έχει θίξει το δημόσιο συμφέρον ή την κοινωνία, πρέπει να πει ονόματα και στοιχεία. Το να ομολόγει ότι έχει συναντήσει Μητροπολίτες για τους οποίους κατάλαβε ότι είναι ομοφυλόφιλοι και δεν τους κατονομάζει ή δεν το κάνει στον σωστό χρόνο δεν συνάδει με το ήθος ενός προοδευτικού ανθρώπου. Και γιατί δεν συνάδει; Γιατί όταν γενικολογείς για ομοφυλόφιλους Μητροπολίτες και δεν τους κατονομάζεις, τότε θίγεις όλη την Ιεραρχία τελικά. Δεν ζητάμε τα ονόματα για να τους κρεμάσουμε στα μανταλάκια όπως κάνετε εσείς τώρα κύριε υπουργέ, αλλά για να κλάψουμε μαζί τους στο δρόμο της μετάνοιας. Α! Και κάτι άλλο για να δούμε αν λέτε αλήθεια κύριε υπουργέ ή για μία ακόμα φορά θέλετε να εντυπωσιάσετε το ακροατήριο που τώρα στοχεύετε.
  3. Στο θέμα του πολιτικού Γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και εσείς και το κόμμα σας που τόσα χρόνια κυβερνήσατε δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Αλλά ξέχασα τότε δεν ήσασταν και πολύ προοδευτικός.
  4. Για το θέμα  που αφορά την παιδοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών δεν είσαστε ξεκάθαρος κύριε υπουργέ. Μας ζητάτε να γίνουμε ως κράτος παρακολούθημα άλλων κρατών; Δεν έχουμε ιστορία, δεν έχουμε νομικό πολιτισμό και κοινωνία με συγκεκριμένες καταβολές; Και αφού είστε προοδευτικός ξεκάθαρα πράγματα. Ναι ή όχι; Όλα τα άλλα είναι κρυφτό και φτού ξελευθερία, ξέρετε εσείς.


Δεν θέλω να κουράσω άλλο εξάλλου όποιος κατάλαβε - κατάλαβε την έννοια της τοποθέτησης σας κύριε υπουργέ ελπίζω να καταλάβατε και εσείς την δικιά μου. Και κάτι για να το ξεκαθαρίσουμε ελπίζω οριστικά σε όλα τα παραπάνω θέματα. Η Εκκλησία που εγώ γνωρίζω αγαπάει και θέλει να βλέπει χαρούμενους και ευτυχισμένους όλους τους ανθρώπους και αυτούς που δεν συμφωνεί με τις επιλογές τους. Και κυρίως με αυτούς. Απλά κρατάει και το δικαίωμα της να λέει την θέση της ευθαρσώς και να μην την αλλάζει κατά πως φυσάνε οι αιώνες. Οι πόρτες των Εκκλησιών θα είναι πάντα ανοικτές για όλους και ας μην συμφωνούμε και ας λέμε τις αλήθειες μας που δεν συναντιούνται. Πάντα θα υπάρχει μια αγκαλιά που θα τους περιμένει και ακόμα και αν δεν έρθουν πάντα θα υπάρχει μια προσευχή και ένα κερί που θα καίει  για αυτούς. Εμείς οι χριστιανοί πάντα θα τους αγαπάμε όλους και τους ομοφυλόφιλους, και πάντα θα χαιρόμαστε με την χαρά τους και ας μην την καταλαβαίνουμε. Δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους, δεν μας περισσεύει κανείς. Και κάτι τελευταίο, εμείς οι χριστιανοί δεν νομοθετούμε και ούτε εμποδίζουμε τα νομοθετήματα. Άρα τα πολιτικά δικαιώματα των ομοφυλοφίλων άλλοι τα στέρησαν. Εμείς απλώς εκφράζουμε τις διαφωνίες μας και ανοίγουμε τις αγκαλιές μας.

Δεν είχα την τύχη κύριε υπουργέ όπως εσείς να γνωρίσω ομοφυλόφιλο Μητροπολίτη, να βρεθούμε κάποια μέρα να μου πείτε την εμπειρία σας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν μου είναι εντελώς αδιάφορο. Δεν είναι όχημα για την πίστη μου κανένας Μητροπολίτης και δεν μπορεί να μου κρύψει ότι και να κάνει ότι και αν είναι την θέαση του Θεού. Για την κακή μου σχέση με τον Θεό και τους ανθρώπους δεν ζητάω τον φταίχτη σε τρίτους. Τον αναζητάω εκεί που πραγματικά φωλιάζει και κρύβετε. Μέσα μου. Τελειώνοντας μια και καλείτε την Εκκλησία να βγει στους δρόμους για τα δικαιώματα των ανθρώπων να σας θυμίσω ότι η Εκκλησία το κάνει αιώνες και σήμερα αθόρυβα και ουσιαστικά προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα της ζωής χωρίς να εξετάζει ποιος είναι και τι έκανε. Και αν θέλετε να το διαπιστώσετε μπείτε σε μια οποιαδήποτε ενορία της χώρας και δείτε την δουλεία που κάνει ένας εφημέριος και στην συνέχεια αν τολμάτε περπατήστε μαζί του στους πολυσύχναστος δρόμους της πόλης του και τότε θα καταλάβετε ποιος ασχολείται με τα άρματα και ποιος με την πίτα… την εκλογική, έτσι κύριε Γιάννη.

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου