Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Κι αν μας αντέξει η σκηνή θα φανεί στο χειροκρότημα…




 Τα στελέχη του Αγίου Βασιλείου με την πολυτάλαντη διάσταση της προσωπικότητας τους και την αγάπη τους για τις πολιτιστικές δραστηριότητες εκτός από τις κατηχητικές συντροφιές είχαν δημιουργήσει και μια θεατρική ομάδα που αγαπήθηκε από τα παιδία και αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Μέσα από την θεατρική ομάδα και τα έργα που κάθε στιγμή επέλεγε, υπήρχε η δυνατότητα να περάσει το μήνυμα με έναν διαφορετικό και παραστατικό τρόπο. Η θεατρική πράξη βοηθούσε σημαντικά στην μετάδοση του νοήματος του θεατρικό έργου ως μια νέα ευκαιρία παρουσίασης του. Οι ενορίτες αγάπησαν την θεατρική ομάδα και πάντα παρακολουθούσαν τα έργα της και στις κωμικές της επιλογές αλλά και στο ποιο σοβαρό ρεπερτόριο που οι περιστάσεις το επέβαλαν.



 Η θεατρική ομάδα συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις της ενορίας και κυρίως στις εθνικές εορτές της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου αλλά και σε χριστουγεννιάτικες παραστάσεις που πέρναγαν το χαρμόσυνο μήνυμα μιας καλύτερης ζωής που ανατέλλει. Σε πολλές περιπτώσεις η θεατρική ομάδα παρουσίαζε αυτόνομες παραστάσεις χωρίς να είναι ενταγμένες σε κάποιο επετειακό πρόγραμμα. Την θεατρική ομάδα του Αγίου Βασιλείου Πειραιά την είχαν αναλάβει κατά καιρούς οι: Γιώργος Κοντός, Γιώργος Σκυριανός, Νίκος Βλαχάκης, Ευθύμιος Κολοβός, Νίκος Μπουζαλάκος, Παναγιώτης Κορωνιάδης, Παναγιώτα Κοσμά, που έδωσαν το δικό τους στίγμα στην θεατρική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και στην παρουσίαση των θεατρικών έργων. Σημαντική προσφορά στην θεατρική ομάδα του Αγίου Βασιλείου είχε και ο π. Ιγνάτιος Παπασπηλίοπουλος που ως σημαντικός και αναγνωρισμένος συγγραφέας, ασχολήθηκε και με την θεατρική γραφή και έγραψε ή διασκεύασε σπουδαία έργα τα οποία απέδωσαν εξαιρετικά τα παιδιά σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Η συμβολή του π. Ιγνάτιου ήταν και στην διαμόρφωση των σκηνικών τα οποία της περισσότερες φορές τα κατασκεύαζε μόνος του.


Πολλά έργα της θεατρικής ομάδας έχουν περάσει στην συλλογική μας μνήμη και έχουν καταγραφεί στις σημαντικές σελίδες της ζωής μας και αποτέλεσαν μια διαφορετική δυνατότητα αφομοίωσης των μηνυμάτων της αγάπης, της θυσίας και της ελπίδας. Αλλά και για τα παιδία, η θεατρική ομάδα ήταν άλλη μια ευκαιρία και να δραστηριοποιηθούν σε έναν άλλον τομέα και να δείξουν το θεατρικό τους ταλέντο που γνώριζαν ή δεν είχαν ανακαλύψει. Πολλά στελέχη και παιδιά της ενορίας του Αγίου Βασιλείου πήραν μέρος στις Γιορτές Νεολαίας της Μητροπόλεως Πειραιώς στο Βεάκειο Θέατρο και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο. Σημαντική στιγμή των στελεχών του Αγίου Βασιλείου ήταν η συμμετοχή τους στην θεατρική παράσταση που ανέβασε η Μητρόπολη Πειραιά στην θεατρική στέγη της ενορίας της Ευαγγελίστριας Πειραιά στο έργο « Η μικρή μας Πόλη» με ξεχωριστές ερμηνείες του Γιώργου Σκυριανού, του Νίκου Βλαχάκη, της Έφης Καραβόλου, της Μαρίας Τέτσης και άλλων.


Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ατέλειωτες, χαρούμενες και εξαντλητικές πρόβες, την αγωνία πριν από κάθε θεατρική παράσταση και το ζεστό χειροκρότημα των θεατών που έκρυβε πάντα ένα μεγάλο ευχαριστώ αγάπης γι αυτήν την ιδιαίτερη προσφορά των στελεχών και των νέων του Αγίου Βασιλείου στην καλλιέργεια της ψυχής τους.


Τις ατέλειωτες ώρες εκεί στο πνευματικό κέντρο όπου μετά τις μεγάλες πρόβες και το απόδειπνο καταλήγαμε σε κάποια σκαλιά μιας πολυκατοικίας για να ακουμπήσουμε τις τελευταίες μας ανησυχίες για την αυριανή παράσταση και να αποθέσει ο ένας στον άλλον τους φόβους του και τους δισταγμούς τους. Εκείνες τις στιγμές που λίγο παρακάτω ένα ραδιόφωνο έπαιζε το τραγούδι και παιάνιζε στην ατμόσφαιρα τους στίχους: «Με κοιτάς σε κοιτώ και μετά σιωπή κάτι θα κοπεί στην καρδιά στο μυαλό, και είμαστε ακόμα ζωντανοί στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα κι αν μας αντέξει το σκοινί θα φανεί στο χειροκρότημα». Και η καρδιά γαλήνευε, όχι γιατί περίμενε το χειροκρότημα αλλά γιατί ήξερε ότι θα εισπράξει αυτό το βλέμμα της αγάπης που θα την κάνει να μεγαλουργήσει…

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου