Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Έκθεση « ΚΑΛΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ» πενήντα χρόνια πριν…




Ξεκινώντας  πριν λίγες μέρες ένα μικρό αφιέρωμα για το βιβλίο που τόσο αγαπήθηκε και προβλήθηκε σε όλους τους ενορίτες, ανεξαρτήτου ηλικίας, από την ενορία του Αγίου Βασιλείου Πειραιά ,  έχοντας καταγράψει για την ιστορική μνήμη Γιορτές Βιβλίου στα σύγχρονα μας χρόνια και παρουσιάζοντας τους  Αγιοβασιλειώτες συγγράφεις, κρίνουμε σκόπιμο να κλείσουμε αυτήν την μικρή ιστορική αναδρομή με μια έκθεση βιβλίου που έγινε περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 1970.



Την περίοδο εκείνη η ενορία του Αγίου Βασιλείου Πειραιά διοργανώνει στο παλαιό Πνευματικό κέντρο μια έκθεση βιβλίου με τίτλο: « ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» την οποία και εγκαινιάζει ο μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Χρυσόστομος Ταβλαδωράκης. Ο  μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς Χρυσόστομος Ταβλαδωράκης θα εκφωνήσει και τον πανηγυρικό λόγο της ενάρξεως της εκθέσεως και στην ομιλία του θα τονίσει  την σπουδαιότητα του καλού βιβλίου στην πνευματική οικοδομή και ανασυγκρότηση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Το γεγονός της διοργάνωσης μιας έκθεσης βιβλίου για τα χρόνια εκείνα ήταν ένα μοναδικό γεγονός και μια ευκαιρία για τους αναγνώστες να δουν μαζεμένους τίτλους βιβλίων που μπορούσαν να αγοράσουν σε σχετικά καλές τιμές μικρότερες από εκείνες που πουλούσαν τα βιβλιοπωλεία της εποχής. Από μια σχετική έρευνα προκύπτει ότι η συγκεκριμένη έκθεση βιβλίου ήταν από τις παλαιότερες εκθέσεις πρόδρομος σημαντικών εκδηλώσεων για το βιβλίο που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια και διαρκούν ως τις μέρες μας και στην ενορία αλλά και στην πόλη μας τον Πειραιά.



Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Χρυσόστομος Ταβλαδωράκης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ήταν ένας σημαντικός Ιεράρχης, πρώτος Μητροπολίτης της Μητροπόλεως Πειραιώς και ένα από τα σημαντικότερα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1909 και το κοσμικό του όνομα ήταν Εμμανουήλ Ταβλαδωράκης. Το 1935 αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν ως κληρικός υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Φίλιππων, Γραμματέας του επισκοπικού δικαστηρίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Άγιου Κωνσταντίνου Ομονοίας. Το 1945 εκλέχθηκε από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Αργολίδας και στις 16 Νοεμβρίου του 1965 μετατέθηκε στην νεοσύστατη Μητρόπολη Πειραιά. Στις 6 Αυγούστου του 1977,απεβίωσε έχοντας προσφέρει για δώδεκα ολόκληρα χρόνια σημαντικές πνευματικές υπηρεσίες στους κατοίκους της πόλεως του Πειραιά. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης  Χρυσόστομος έδωσε την περιουσία του στην Μητρόπολη Πειραιά και οι παλαιοί Πειραιώτες τον θυμούνται αχάραγα να κατευθύνετε πεζός στον Ναό που επρόκειτο να ιερουργήσει και να συνομιλεί εγκάρδια με τους λιμενεργάτες και τους οδοκαθαριστές. Το 2009 η Μητρόπολη Πειραιώς για να τιμήσει την μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Πειραιά Χρυσόστομου Ταβλαδωράκη, τοποθετεί στην πλατεία έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας την προτομή του σπουδαίου Ιεράρχη.


Η έκθεση βιβλίου όπως αναφέρουμε και ποιο πάνω είχε στηθεί στο παλαιό πνευματικό κέντρο της ενορίας του Αγίου Βασιλείου με αρκετή φροντίδα και τάξη. Το πνευματικό κέντρο είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για τις ανάγκες μιας έκθεσης βιβλίου με θεματικές γωνίες και διαμορφωμένες θέσεις ανάγνωσης στις οποίες ο επισκέπτης μπορούσε να διαβάσει το βιβλίο που επιθυμούσε πριν το αγοράσει. Μια τέτοια θεματική γωνία ήταν και εκείνη με τα βιβλία που απευθύνονταν στην οικογένεια και κυρίως στους γονείς που τους βοηθούσαν στην καλύτερη ανατροφή των παιδιών τους. 




Άλλη μια σημαντική θεματική γωνία ήταν του παιδικού βιβλίου εκεί όπου οι μικροί αναγνώστες μπορούσαν να διαλέξουν παιδικά βιβλία και να μπουν στον μαγικό και συναρπαστικό κόσμο του βιβλίου. Στο ταξίδι της φαντασίας και της ανακάλυψης της γνώσεις που οδηγεί σε νόημα, σκοπό και αλήθεια ζωής. Η ενορία του Αγίου Βασιλείου πολλές δεκαετίες πριν προσπάθησε να μεταδώσει την σπουδαιότητα και την αγάπη για το βιβλίο σε όλους τους ενορίτες. Και ίσως καρπός των τόσων σπουδαίων Αγιοβασιλειωτών συγγραφέων να ήταν και οι προσπάθειες αυτές, το σίγουρο είναι ότι σε όλους μας άνοιξε μια νέα θέαση του κόσμου που έπρεπε στην συνέχεια να ανακαλύψουμε και να κατακτήσουμε, στερεώνοντας γερά τα βήματα και τα όνειρα μας στην ζωή…

Κώστας Ζουρδός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου