Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

GOOD BYE, ΛΕΝΙΝ...



Δεν έχει νομίζω ιδιαίτερη σημασία να μπεις σε μια συζήτηση άσκοπη που γίνετε όχι για λόγους ιστορικούς αλλά για τον εντυπωσιασμό μιας μερίδας του κομματικού στρατού που θέλεις πάλι να κερδίσεις ή να δημιουργήσεις ένα εξιδανικευμένο άλλοθι. Μια συζήτηση μέσα σε νηφάλια και χωρίς των πολλών ειδών τις παρωπίδες θα ήταν πολύ χρήσιμη κάτι που στην Ελλάδα το αποφεύγουμε συστηματικά και για το οτιδήποτε. Φαίνετε πως προσπαθείτε στην Ελλάδα να ακολουθήσουμε μια εκδοχή της ιστορίας για την οποία οι Έλληνες θα έχουν αποφασίσει να συμφωνήσουν από πριν. Οι λαοί είναι "καταδικασμένοι" να ξαναζήσουν συμφορές γιατί απλούστατα δεν κάθισαν ποτέ στα σοβαρά να συζητήσουν γι' αυτές που ήδη βίωσαν...   Όσο  κινούμαστε σε αυτό το πλαίσιο θα ακμάζει ο ιστορικός δογματισμός  ( συντηρούμενος από τις ιδεολογίες) και ο κατευθυνόμενος και ανιστόρητος αναθεωρητισμός. Ο στόχος και των δύο τάσεων κοινός: η ηρωοποίηση της δικής μου αντίληψης και η καταβαράθρωση της άλλης.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεωριών και βέβαια πρέπει να αναγνωρίζετε όπως  ότι η θεωρία τού κομμουνισμού μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη ανάμεσα σε ισότιμους πολίτες και η θεωρία του ναζισμού για φυλετική υπεροχή. Στην παρούσα στιγμή όμως το ζητούμενο στην δική μου σκέψη δεν είναι οι ιδεολογίες. Είναι οι νεκροί. Εκατομμύρια νεκροί που χρειάζεται να έχουμε απόλυτο σεβασμό από όπου κι αν προέρχονται όποιος ευθύνεται για αυτό. Οι νεκροί, τα θύματα δεν υπολογίζονται αριθμητικά αν είναι πολλοί ή λίγοι και ένας να είναι σηματοδοτεί ότι μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε, ένα όνειρο τελείωσε, μια μάνα μαυροφορεμένη πάντα θα κλαίει και ένα παιδί έμεινε ορφανό. Σεβασμός στους νεκρούς λοιπόν και νηφάλια σκέψη που θα αποτρέψει καινούργια θύματα και ολοκληρωτισμούς στην ιστορία.

Α! και κάτι τελευταίο, οι υποστηριχτές των ιδεολογιών που ακόμα δεν έχουν πετάξει τα χλωμά γυαλιά τις κομματικής καμαρίλας και κατευθύνουν την ιστορία εκεί που θέλουν γιατί δεν την γνωρίζουν, αυτό που καταφέρνουν είναι να γκρεμίζουν τις ιδεολογίες που με πάθος υποστηρίζουν…

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου