Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Το «μεγάλο» σκάκι…





Στην ενορία του Αγίου Βασιλείου εκτός από τα ομαδικά αθλήματα, το ποδόσφαιρο, το Βόλεϊ για τα οποία  έχουμε αναφερθεί και θα το κάνουμε και στο μέλλον, υπήρξαν και τα ατομικά και ξεχώριζαν το πιν-πονκ, το subuteo και το σκάκι. Στο πνευματικό μας κέντρο κάθε απόγευμα μαζευόμασταν για να παίξουμε με τα επιτραπέζια παιχνίδια και φυσικά  με σκάκι. Πολλές φορές διοργανώναμε και πρωταθλήματα που διαρκούσαν όλη τη χρονιά και οι νικητές έπαιρναν τα μετάλλια τους στις γιορτές νεολαίας.






Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 στην πλατεία Κοραή, στο Δημαρχείο, ο Δήμος Πειραιά είχε κατασκευάσει ένα μεγάλο σκάκι με ξύλινα πιόνια που οι περαστικοί μπορούσαν να χαζεύουν παρτίδες σκάκι από τους συμπολίτες μας. Μπορεί να ακουστεί σήμερα περίεργο που έχουμε μεγαλώσει και οι μετακινήσεις μας είναι πιο εύκολες αλλά εκείνη την εποχή ήταν σαν μια μικρή εκδρομή να συναντηθούμε στη πλατεία του Αγίου Βασιλείου να κάνουμε βόλτα στο πασαλιμάνι και να καταλήγουμε στη πλατεία Κοραή για σκάκι.

Τώρα τα ξύλινα μεγάλα πιόνια έχουν χαθεί ή σαπίζουν σε κάποια δημοτική αποθήκη μα το μεγάλο σκάκι υπάρχει ακόμα ως τόπος συνάντησης και αναμνήσεων για να μας θυμίζει τις γλυκιές στιγμές μιας αθώας και αλησμόνητης εποχής…


Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου