Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Τρομοκρατία στην Ισπανία: ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη στη Βαρκελώνη, νεκροί οι δράστες νέας επίθεσης τα ξημερώματα στο Καμπρίλς


18s10policeshoot


Η Ισπανία ξεκίνησε μια τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση σήμερα αφότου ένας ύποπτος ως ισλαμιστής μαχητής παρέσυρε με φορτηγάκι πλήθος στη Βαρκελώνη, σκοτώνοντας 13 άτομα προτού εξαφανιστεί, σε μια από πολλαπλές, όπως είπε η αστυνομία, συντονισμένες επιθέσεις.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή που άφησε πίσω του χθες ο δράστης κατά μήκος της γνωστότερης λεωφόρου στην πόλη, η οποία ήταν γεμάτη τουρίστες που απολάμβαναν την απογευματινή βόλτα τους. Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί με τους πλέον των 100 τραυματιών, δήλωσαν οι αρχές. Μία Ελληνίδα πολίτης είναι μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η αστυνομία δήλωσε επίσης ότι είχε συλλάβει δύο άτομα, έναν Μαροκινό και έναν άνδρα από τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας, Μαλίγια, παρότι κανείς τους δεν ήταν ο οδηγός στο φορτηγάκι. Πρόσθεσαν ότι η κατάσταση στην Καμπρίλς είναι υπό έλεγχο.
Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για το άτομο που οδηγούσε το φορτηγάκι, ο οποίος εθεάθη να απομακρύνεται πεζός, η αστυνομία δήλωσε ότι σκότωσε πέντε άτομα που είχαν επιτεθεί τα ξημερώματα στο Καμπρίλς, μια κωμόπολη νότια της Βαρκελώνης, αποτρέποντας  νέα τρομοκρατική επίθεση, όπως την αποκάλεσαν.



Εξι πολίτες τραυματίστηκαν όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους, ενώ δύο από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά. Η αστυνομία είπε ότι οι ύποπτοι στην Καμπρίλς είχαν σχέση με την επίθεση του φορτηγού στην Βαρκελώνη.
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πόσα άτομα εμπλέκονται στην πολύνεκρη επίθεση της Βαρκελώνης και στα άλλα επεισόδια.
Το χρονικό των δύο επιθέσεων 
Περί τις 17.00 τοπική ώρα, λευκή καμιονέτα όρμησε στο πλήθος στη Λας Ράμπλας, την πολυσύχναστη τουριστική κεντρική λεωφόρο της Βαρκελόνης προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού μεταξύ του πλήθους των περιπατητών. Ο οδηγός της καμιονέτας διέφυγε.
Σύμφωνα με τον Γιοακίμ Φορν, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της καταλανικής κυβέρνησης, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, ενώ περί τους 100 τραυματίσθηκαν.
Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μία Βελγίδα περιλαμβάνεται στους νεκρούς. Τα θύματα- νεκροί και τραυματίες - είναι 18 διαφορετικών εθνικοτήτων, σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

Αργότερα, περί τις 12.00 τοπική ώρα (02.00 ώρα Ελλάδος), ένα Audi 3 όρμησε εναντίον του πλήθους στον παραλιακό δρόμο του θερέτρου Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελόνης. Το αυτοκίνητο δέχθηκε τα πυρά αστυνομικής περιπόλου και οι πέντε επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, τέσσερις επί τόπου , ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.  Ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.
Εξι πολίτες τραυματίσθηκαν από το αυτοκίνητο, δύο από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών κάνουν λόγο για ένα άτομο σε κρίσιμη κατάσταση. Ενας αστυνομικός τραυματίσθηκε ελαφρά.
Δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Καμπρίλς.
Τρόμος στην κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης: Το ΙΚ πίσω από την επίθεση
Μάρτυρες της μεγάλης επίθεσης στη Βαρκελώνη είπαν ότι το άσπρο φορτηγάκι είχε κάνει ζιγκ-ζαγκ, κατεβαίνοντας με αυξημένη ταχύτητα την Λα Ράμπλα, παρασύροντας πεζούς και ποδηλάτες, με μερικά άτομα να εκτοξεύονται στον αέρα, και αφήνοντας σώματα διάσπαρτα στο διάβα του.
Προτού μπει στον δενδρόφυτο πεζόδρομο Λα Ράμπλα ο οδηγός με το φορτηγάκι, ένα άτομο σκοτώθηκε σε έκρηξη σε σπίτι σε ξεχωριστή κωμόπολη νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, είπε η αστυνομία. Σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, οι κάτοικοι του σπιτιού ετοίμαζαν εκρηκτικά.
Το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε, "Οι δράστες της επίθεσης της Βαρκελώνης είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και διεξήγαγαν την επιχείρηση σε ανταπόκριση στο κάλεσμα για την στοχοποίηση κρατών της συμμαχίας", αναφερόμενο σε μια συμμαχία εναντίον της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Η Ισπανία έχει αποστείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις τοπικές δυνάμεις στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις εδάφους.
Η δήλωση του ΙΚ δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, προς το παρόν.
Η επίθεση στη Βαρκελώνη αποτελεί την αιματηρότερη από τον Μάρτιο του 2004, όταν ισλαμιστές μαχητές τοποθέτησαν βόμβες σε επιβατικά τρένα στη Μαδρίτη, σκοτώνοντας 191 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 1.800.

Αρχηγοί κρατών καταδικάζουν την επίθεση
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαρίνο Ραχόι ανακοίνωσε τριμερές επίσημο πένθος για τα θύματα της "τζιχαντιστικής επίθεσης", όπως την αποκάλεσε.
Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, στο οποίο αναφέρει, "Είναι δολοφόνοι, τίποτα παραπάνω από εγκληματίες που δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη".
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είπε, "Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, και θα κάνουν ότι χρειάζεται για να βοηθήσουν", προσθέτοντας, "Να είστε σκληροί και δυνατοί, σας αγαπούμε!"
Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας στην οποία έχουν γίνει μερικές από τις αιματηρότερες επιθέσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια, είπε σε tweet του, "Όλες μου οι σκέψεις και η αλληλεγγύη της Γαλλίας στα θύματα της τραγικής επίθεσης στη Βαρκελώνη".
Η αστυνομία είπε πως οι δύο άνδρες που κρατούνται συνελήφθηκαν σε δύο διαφορετικές κωμοπόλεις, Ριπόλ και Αλκανάρ, και οι δύο στην περιοχή της Καταλονίας, της οποίας η Βαρκελώνη αποτελεί την πρωτεύουσα.
Η έκρηξη επίσης έλαβε χώρα στο Αλκανάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε στο επεισόδιο, είπε η αστυνομία.
Επίσης, η αστυνομία πρόσθεσε, είχαν σκοτώσει δια πυροβολισμού χθες Πέμπτη έναν άνδρα ο οποίος είχε οδηγήσει ένα αυτοκίνητο σε σημείο αστυνομικού ελέγχου στη Βαρκελώνη, παρότι δεν έχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με την επίθεση με το φορτηγάκι.
Ο περιφερειάρχης, Κάρλες Πουιγκντεμόντ, είπε ότι πολίτες εισρέουν σε νοσοκομεία στη Βαρκελώνη να δώσουν αίμα.
Οι αρχές στην κωμόπολη Βικ έξω από τη Βαρκελώνη είπαν ότι βρέθηκε εκεί ένα φορτηγάκι που σχετίζεται με την επίθεση. Νωρίτερα, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι ένα δεύτερο φορτηγάκι είχε ενοικιαστεί για απόδραση.
Πριν την χθεσινή επίθεση, στοιχεία της κυβέρνησης έδειχναν ότι η αστυνομία έχει συλλάβει 11 ύποπτους τζιχαντιστές στην περιοχή της Βαρκελώνης από την αρχή του χρόνου, περισσότερους από οπουδήποτε αλλού στην Ισπανία.

Πηγή: ΑΠΕ, ΑP, REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου