Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Είναι βάσανο ο φίλος που φωνάζει Εκδρομή…







Στην δική μας εποχή τότε που οι πατεράδες μας δουλεύανε αρκετά, τότε που αυτοκίνητο δεν είχαμε, τότε που τα διακοποδάνεια και τα εκδρομοδάνεια δεν είχαν εφευρεθεί ( μετά μας έπνιξαν) τις εκδρομές τις πρωτομαθαίναμε μέσα από το σχολείο και ευτυχώς για εμάς που ζήσαμε κοντά  στις δραστηριότητες της ενορίας  του Αγίου Βασιλείου, πολλές εκδρομές κάναμε μαζί.




Σήμερα που είμαστε στην τελευταία Κυριακή του Αυγούστου, όπου για κάποιους οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν ή τελειώνουν, ο νους όλων μας είναι σε μία απόδραση, σε μια μικρή εκδρομή που θα μας βγάλει λίγο από την δυσβάστακτη καθημερινότητα. Στην ενορία του Αγίου Βασιλείου πραγματοποιήσαμε πολλές εκδρομές και γνωρίσαμε αρκετά μέρη συνδυάζοντας την ψυχαγωγία, την συναναστροφή και την γνώση.


 Τακτικά κάναμε μικρές αποδράσεις είτε στον εθνικό κήπο που τότε μας φαινόταν μακρινό ταξίδι και μαγευτικός προορισμός είτε βόλτα στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Όταν θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μια αθλητική δραστηριότητα μακριά από την πλατεία του Αγίου Βασιλείου πηγαίναμε  στο Αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά στην περιοχή του Ελληνικού ή στις εγκαταστάσεις πέριξ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο που τότε ήταν μοναδικές. Όσο και αν φανεί παράξενο την μεγάλη εκδρομή του Δημοτικού Σχολείου, που σήμερα οι μαθητές του δημοτικού πηγαίνουν σε κάτι απίθανα μέρη, εμείς πηγαίναμε στις εγκαταστάσεις γύρω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που σήμερα ερημώνουν δυστυχώς από την αδιαφορία.

 
Αρκετά συχνά πηγαίναμε στο Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής στο οποίο έμενε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος και χρησιμοποιούσαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης. Πολύ συχνά πηγαίναμε στην περιοχή της Δροσιάς στα μοναστήρια της περιοχής και στα Μοναστήρια της Πεντέλης,

Κάθε χρόνο στο τέλος της κατηχητικής χρονιάς σχεδιάζαμε μια μεγάλη εκδρομή για να χαρούμε όλοι μαζί την κοινή ζωή περισσότερες ώρες στην πράξη. Χάρη στην ενορία του Αγίου Βασιλείου γνωρίσαμε πολλά μέρη της Ελλάδας, μέσα από τις εκδρομές των κατηχητικών, της χορωδίας και αργότερα και της Μητροπόλεως.Το σίγουρο είναι πως ζήσαμε στιγμές μεγάλης χαράς, ξέφρενου παιχνιδιού και συντροφικότητας που έβαλαν θεμέλια για φιλίες γερές που αντέχουν ακόμα στον χρόνο και στις καινούργιες συνθήκες της ζωής μας.

 
Σήμερα είναι Κυριακή, ωραία μέρα για εκδρομή, σαν να ακούω το φίλο να το φωνάζει, τα γέλια να πλημμυρίζουν την πλατεία και το πούλμαν να σφυρίζει για τους αργοπορημένους. Φύγαμε. Πίσω στο χρόνο για να προετοιμάσουμε την εκδρομή του σήμερα, για να σταματήσει ο φίλος να φωνάζει εκδρομή…




Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου