Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

11η Σεπτεμβρίου/ Ενα μυστήριο που λύθηκε 15 χρόνια μετά.



The Times
11η Σεπτεμβρίου/ Ενα μυστήριο που λύθηκε 15 χρόνια μετά
Ηταν αργά το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011 όταν ο Νέιθαν Εντουαρντς, ένας νεαρός φωτογράφος από την Αυστραλία, σταμάτησε στα ερείπια των Δίδυμων Πύργων για να πάρει μια ανάσα από το βάρος του φωτογραφικού του εξοπλισμού. Ετσι όπως στάθηκε, σκονισμένος και εξαντλημένος, το βλέμμα του έπεσε σε μια φωτογραφία που βρισκόταν στο έδαφος.
Η φωτογραφία έδειχνε μια χαμογελαστή μητέρα να κρατάει το μωρό της. Κι ο Εντουαρντς, που τότε εργαζόταν για τη New York Post, φωτογράφισε την εικόνα και την έχωσε στην τσέπη του. Η φωτογραφία της φωτογραφίας δημοσιεύθηκε την επομένη. Αλλά δεν έπαψε ποτέ να κυνηγάει τον φωτογράφο σαν φάντασμα: ποια ήταν αυτή η γυναίκα; Είχε πέσει θύμα κι αυτή της τρομοκρατικής επίθεσης ή ήταν η γυναίκα κάποιου που είχε πεθάνει;


Αλλά κι εκείνη ήθελε να βρει τον άνθρωπο που είχε βρει την φωτογραφία της. Κι επιτέλους, έπειτα από 15 χρόνια, η γυναίκα και ο φωτογράφος εντόπισαν ο ένας τον άλλον.
Η Τζένιφερ Ρότσιλντ Ρόμπινσον, δικηγόρος στο επάγγελμα, θα έπρεπε να βρίσκεται εκείνη την ημέρα στο γραφείο της, στον 86ο όροφο του Βόρειου Πύργου. Αλλά την τελευταία στιγμή μαζί με τον άνδρα της, τον Πολ, αποφάσισαν να παρατείνουν τις διακοπές τους. Η φωτογραφία ήταν στο γραφείο της και είχε τραβηχτεί την «ημέρα της οικογένειας», την ημέρα δηλαδή που η εταιρία ζήτησε από τους εργαζόμενούς της να πάνε στη δουλειά τους με τα παιδιά τους.
Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου η Τζένιφερ και ο Πολ βρίσκονταν 400 χιλιόμετρα βορείως της Νέας Υόρκης, στο Κέιπ Κοντ. Είδε τους Δίδυμους Πύργους να καταρρέουν στην τηλεόραση του ξενοδοχείου της και κατέρρευσε και η ίδια. Στην επέτειο των 15 χρόνων από την επίθεση ο φωτογράφος αποφάσισε να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να την βρει. Κι αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός: του έδωσε το όνομά της κάποιος από την «ομάδα υποστήριξης της 11ης Σεπτεμβρίου» που την αναγνώρισε. Η επόμενη κίνηση του Εντουαρντ ήταν να πληκτρολογήσει το όνομά της στο Facebook. Η φωτογραφία της φωτογραφίας ήταν αναρτημένη στο προφίλ της.
«Όταν είδα το μήνυμά του έτρεξα κλαίγοντας στον άνδρα μου» δήλωσε στους Times η Τζένιφερ. «Και οι δυο ζούσαμε επί 15 χρόνια με την ίδια φωτογραφία στο μυαλό μας» είπε εκείνος πετώντας από το Σίδνεϊ στη Φλόριντα για να την συναντήσει.
Φωτό: Η φωτογραφία της Τζένιφερ με την κόρη της ανάμεσα στα ερείπια των Δίδυμων Πύργων Πηγή: The Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου