Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ο Χαρούλης ξεσήκωσε με Παλαμά το αμφιθέατρο


 <p>«Θέλω να τα αφιερώσω σε όλους όσοι ψάχνουν την ελπίδα τους σε μια νέα πατρίδα», είπε ο Γιάννης Χαρούλης για τα τραγούδια του νέου του άλμπουμ, «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου», πο
 «Θέλω να τα αφιερώσω σε όλους όσοι ψάχνουν την ελπίδα τους σε μια νέα πατρίδα», είπε ο Γιάννης Χαρούλης για τα τραγούδια του νέου του άλμπουμ, «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου», που παρουσίασε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Αυτό ακριβώς συνέβη χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών που πλημμύρισε από φοιτητές οι οποίοι θέλησαν να ακούσουν, σε πρώτη ζωντανή εκτέλεση, τα τραγούδια της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Γιάννη Χαρούλη με τίτλο «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Κωστή Παλαμά.
Κι έτσι, μέσα από τη μοναδική φωνή ενός σπουδαίου ερμηνευτή, του Γιάννη Χαρούλη, και τις μελωδίες ενός εμπνευσμένου συνθέτη, του Λουκά Θάνου, του ανθρώπου που έβαλε την υπογραφή του στον τελευταίο δίσκο του Νίκου Ξυλούρη, το «Σάλπισμα» του 1978, ο Παλαμάς επέστρεψε στη Φιλοσοφική Σχολή, τον χώρο που υπηρέτησε, ως ο πρώτος γενικός γραμματέας, για 31 ολόκληρα χρόνια, από το 1897 μέχρι το 1928. Κι ο λόγος του, πιο επίκαιρος σήμερα παρά ποτέ, μπήκε και πάλι στο στόμα των νέων παιδιών!


«Οι νέοι είναι ό,τι πιο κοντά έχουμε στην ελπίδα και αυτήν τη στιγμή τη χρειαζόμαστε την ελπίδα» είπε ο Γιάννης Χαρούλης απαντώντας στη θερμότατη υποδοχή που του επιφύλαξαν οι φοιτητές και συμπλήρωσε με νόημα: «Η ποίηση για μένα είναι όπως τα κλειδιά που έχουμε πάνω στο τραπέζι. Οταν θέλουμε να βγούμε έξω, ξεκλειδώνουμε κι ανοίγουμε μια πόρτα».
Αυτό ακριβώς έκανε κι ο ίδιος. Πήρε τα κλειδιά την ποίησης και της μουσικής, «ξεκλείδωσε» και μπήκε σε ένα υπέροχο νέο τοπίο μέσα στο οποίο συναντά κανείς πολλές επίκαιρες έννοιες: πατρίδα, προσφυγιά, δυσκολίες, αγώνες αλλά και γλέντι και αισιοδοξία και αναγέννηση. Κι ας γράφτηκαν αυτοί οι στίχοι πριν από εκατό και πλέον χρόνια...
Χειροκροτήματα
Εξαιρετικές οι συνθέσεις του Λουκά Θάνου στα δώδεκα κομμάτια του άλμπουμ, ιδανικά αποτυπωμένες από τις ενορχηστρώσεις που έχουν ως βάση τα παραδοσιακά όργανα. Το λαούτο, η λύρα, το βιολί μίλησαν στις καρδιές των φοιτητών, που άλλοτε ταξίδευαν με τις μπαλάντες κι άλλοτε πάλι ξεσπούσαν σε ρυθμικά χειροκροτήματα με τα πιο ρυθμικά κομμάτια.
«Είναι μοναδικός» έλεγαν μεταξύ τους χαμηλόφωνα ακούγοντας τις παθιασμένες ερμηνείες του Χαρούλη, που με αυτόν τον δίσκο έχει κάθε λόγο να καυχιέται πως έχει προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό.
Οπως εξομολογήθηκε χθες, εξάλλου, ούτε ο ίδιος δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον τόσο επίκαιρο λόγο του Παλαμά: «Πέρσι ετοίμαζα έναν άλλο δίσκο με δικά μου τραγούδια, όταν όμως άκουσα αυτά εδώ δεν μπορούσα να μην τα τραγουδήσω, γιατί εκείνες τις μέρες η θάλασσα έφερνε ανθρώπους ξένους. Γι' αυτό και θέλω να τα αφιερώσω σε όλους όσοι ψάχνουν την ελπίδα τους σε μια νέα πατρίδα».
Ο συνθέτης Λουκάς Θάνος μάς επιφύλαξε άλλη μια έκπληξη εκτός από τις δώδεκα εξαιρετικές μελοποιήσεις του. Μας τραγούδησε ένα ακόμη τραγούδι που μελοποίησε το προηγούμενο βράδυ, βασισμένο στο ποίημα που έγραψε ο Αγγελος Σικελιανός για να εκφωνήσει στην κηδεία του Παλαμά. Είναι εκείνο το ποίημα που λέει: «Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα...».
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΛΠΙΔΑΣ
Το «παρών» στη χθεσινή παρουσίαση έδωσαν η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Καραμαλέγκου, η οποία αναφέρθηκε στα μηνύματα της ελπίδας για το μέλλον και της δύναμης της θέλησης που περνά η ποίηση του Παλαμά, και ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Γαραντούδης, ο οποίος υπογράμμισε την άμεση σύνδεση κάποιων στίχων του ποιητή με τη σύγχρονη προσφυγική κρίση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ




Πηγή: Εθνος
Φωτογραφίες Χάρης Γκίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου