Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ο τρίχρονος Αϊλάν στοιχειώνει την Ευρώπη


 

 Ευαγγελία Μπίφη

Ένοχη απέναντι στην εικόνα του αγοριού που πέταξαν τα κύματα στα τουρκικά παράλια στέκεται η Ευρώπη. Δεν είναι ένα νεκρό παιδί, δεν είναι ένας ακόμη αριθμός. Είναι η πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης που γιγαντώνεται. Είναι ο Αϊλάν Κουρντί, ο τρίχρονος Σύρος που γεννήθηκε εν μέσω του εμφυλίου και δεν έζησε τίποτε άλλο από τον φόβο. Αυτή είναι η ιστορία του...
Ο Αϊλάν ξεψύχησε μαζί με τον πεντάχρονο αδελφό του Γκαλίπ και την 35χρονη μητέρα τους Ριχάν στην ύστατη αγωνιώδη προσπάθεια της οικογένειας να ξεφύγει από τις βόμβες της εμπόλεμης Συρίας.
Ο πατέρας, Αμπντουλά, επέζησε και σήμερα το μόνο που του μένει είναι να επιστρέψει στο Κομπάνι για να θάψει τα παιδιά και την γυναίκα του.
Η Συρία βρισκόταν ήδη σε πόλεμο όταν γεννήθηκε ο Αϊλάν Κουρντί.
Την επομένη της προσφυγικής τραγωδίας που γράφτηκε ανάμεσα σε Τουρκία και Κω ήλθαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Αϊλάν και του Γκαλίπ να χαμογελούν κρατώντας ένα αρκουδάκι και να στέκονται αγκαλιασμένοι μπροστά σε έναν καναπέ.


Το νήμα της ζωής των παιδιών κόπηκε όταν αναποδογύρισε η βάρκα στην οποία η οικογένεια στοίβαξε το κουράγιο και τις ελπίδες της φεύγοντας από την Αλικαρνασσό με προορισμό την Κω, σε μία προσφυγική διαδρομή που θεωρείται λιγότερο επισφαλής από άλλες.
Άλλη μία βάρκα αναχώρησε την ίδια στιγμή. Τα νερά ήταν ήρεμα, έφυγαν από σημείο όπου είχαν να καλύψουν τη μικρότερη απόσταση μεταξύ Τουρκίας και Κω, όμως οι λέμβοι ήταν υπερπλήρεις. Και αναποδογύρισαν.
Σωσίβια δεν υπήρχαν. Είκοσι άνθρωποι πνίγηκαν, πέντε παιδιά ανάμεσά τους.
Στα τουρκικά παράλια ξεβράστηκαν οι ψυχές τους.
Ανάμεσά τους ο μικρός Αϊλάν με το κατακόκκινο μπλουζάκι και τα σορτς. Σαν να κοιμάται...
Η οικογένεια του Αϊλάν, όπως χιλιάδες άλλοι Σύροι πρόσφυγες, αναζήτησαν το καταφύγιο της Ευρώπης αφότου απορρίφθηκε η αίτηση για τη χορήγηση ασύλου που είχε υποβληθεί στον Καναδά όπου διατηρούσαν συγγενείς.
Η θεία του Αϊλάν και του Γκαλίπ είχε προσπαθήσει να εξασφαλίσει άσυλο για την οικογένεια στον Καναδά, όπου είχε μεταναστεύσει η ίδια 20 χρόνια πριν. Υπέβαλε εκ μέρους τους αίτηση, αλλά η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας τον περασμένο Ιούνιο ήταν αρνητική.
Η αίτηση της Τέεμα Κουρντί υποβλήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που επιτρέπει σε πρόσφυγες να μετακομίσουν στον Καναδά εφόσον έχουν τη στήριξη πέντε Καναδών πολιτών και υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι μπορούν να προσφέρουν οικονομική και συναισθηματική κάλυψη.
Όμως, μπορούν να γίνουν δεκτοί μόνο πολίτες στους οποίους έχει δοθεί επισήμως το καθεστώς πρόσφυγα από τον ΟΗΕ ή άλλο κράτος.
Μιλώντας στον καναδικό Τύπο, η Τέεμα Κουρντί ανέφερε ότι αφότου η οικογένεια διέφυγε από τη συνοριακή πόλη Κομπάνι (που βρέθηκε στο έλεος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους), ο ΟΗΕ δεν τους είχε καταγράψει ως πρόσφυγες και η τουρκική κυβέρνηση δεν χορηγούσε θεώρηση εξόδου.
«Προσπαθούσα να τους προωθήσω [για το πρόγραμμα ασύλου στον Καναδά], έχω τους φίλους και τους γείτονές μου που με βοήθησαν με τις καταθέσεις σε τράπεζες, αλλά δεν μπορούσαμε να τους βγάλουμε. Γι' αυτό έφυγαν με τη βάρκα» δήλωσε στην Ottawa Citizen.
Η εικόνα του μικρού Αϊλάν που πέταξαν τα κύματα στα τουρκικά παράλια γίνεται σύμβολο της προσφυγικής κρίσης, η ιστορία του «γυρνά» από χώρα σε χώρα και επιτείνει την πίεση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταθούν αντάξιες της Ιστορίας.

Πηγή:koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου